2018 een nieuw jaar, een nieuwe reading challenge

 

Veel goede voornemens zijn bij velen al gesneuveld, ik ben niet zo’n persoon van goede voornemens maar wat lezen betreft maak ik graag een uitzondering. Dit jaar ga ik mezelf uitdagen om meer boeken te lezen, gekoppeld aan de reading challenge die Hebban voorgesteld heeft.

De landenlijst van vorig jaar is vervangen door een lijst met boeken uit 50 categorieën waarvan ik aan het begin van dit nieuwe jaar aanneem dat ik die moeiteloos kan afvinken. In elk artikel dat ik ga publiceren op deze blog vind je dan ook onderaan de categorieën die op dat boek betrekking hebben. Sommige categorieën zullen meermaals aan bod komen, terwijl andere slechts eenmaal aangestipt worden.

Ik heb mezelf voorgenomen dit jaar 70 boeken uit te lezen, terwijl dat aantal vorig jaar 50 bedroeg. Met 55 gelezen boeken heb ik die uitdaging moeiteloos gehaald terwijl ik op de lijst 23 landen heb aangestipt. Ik leg mezelf geen druk op als ik merk dat het doel moeilijk te bereiken is.

Lezen is in de eerste plaats een aangenaam tijdverdrijf, ik ben vastbesloten om het leesplezier voorrang te blijven geven maar ik wil niet vastroesten in gewoontes. Zo heb ik in het afgelopen jaar ondervonden dat ik dankzij deze uitdaging uit mijn comfortzone durf te treden, wat een verrijking blijkt te zijn voor de leeservaring.

In het afgelopen jaar heb ik ook het plezier van boeken luisteren ontdekt, dat stelt mij in de gelegenheid om een boek te ‘lezen’ terwijl ik met andere dingen bezig ben. Ik heb ondervonden dat ik het nuttige aan het aangename kan koppelen en huishoudelijke taken een heel stuk minder saai worden. Ook tijdens het naaien kan ik met een hoofdtelefoon of oortjes moeiteloos twee vrijetijdsbestedingen combineren, zolang het naaiwerk niet mijn volledige concentratie vereist.

Niet alle boeken die buiten mijn comfortzone liggen vind ik goed, maar dat geldt ook voor boeken uit genres waarvan ik weet dat die me wel liggen. Bovendien moet een boek al heel slecht zijn, wil ik het niet helemaal uitlezen. Er blijft altijd de hoop dat het uiteindelijk toch nog beter wordt, dat zet me ertoe aan verder te lezen en de reden te achterhalen waarom de auteur het schreef. Wel zijn er een aantal boeken die door tijdgebrek of omdat mijn hoofd er op dat moment niet naar stond, terug in de vergeethoek geraakt zijn.

Het voornemen om nog een paar series af te vinken op mijn lange lijst ‘wil ik lezen’ blijft overeind. Ook de stapel ongelezen boeken in de boekenkast en op de ereader wil ik verder uitdunnen. De laatste jaren voor Marc zijn harttransplantatie ontbrak de tijd en de zin om te lezen omdat ik in beslag genomen werd door de zorgen die daarmee gepaard gingen. Het #leesuiteigenkast initiatief in september 2017 heeft me ervan bewust gemaakt hoeveel ongelezen boeken ik nog heb staan. Net zoals het gezegde ‘Rome is niet op één dag gebouwd’ luidt, ga ik er ook dit jaar niet in slagen om de boekenplank helemaal op te ruimen. Het opzet is om de lijst niet verder uit zijn voegen te laten barsten en korter te maken. Het is me zowel wat betreft de series als de ongelezen exemplaren in 2017 gelukt, waarom zou ik er dan in 2018 niet in slagen.

Ik kijk alweer uit naar een afwisselend, spannend, verrijkend maar ook ontspannen leesjaar waarin verveling zeker niet zal toeslaan. Bovendien blijf ik sukkelen met een hardnekkige achillespeesontsteking die helemaal terug is van nooit echt weggeweest. De wandelplannen zijn noodgedwongen voorlopig veilig opgeborgen zodat ik de tijd die vrijgekomen is, kan besteden aan o.a. meer tijd om met mijn neus in de boeken te duiken.

Niet alleen om het mezelf gemakkelijk te maken maar ook om het voor jou mogelijk te maken mijn leesevolutie in 2018 te volgen of zelf ideeën op te doen voor je persoonlijke uitdaging, vind je hieronder het overzicht zoals het op Hebban gepubliceerd is.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.