Een in 1999 gepubliceerde Arnaldur Indriðason, ‘Operatie Napoleon’ vertaald

Met Operatie Napoleon van Arnaldur Indriðason wordt een trend die al enige jaren gangbaar is verdergezet. In 1999 werd dit boek uitgegeven in IJsland, in november vorig jaar werd dit boek  op de Nederlandstalige markt gebracht.  Aangezien ik alle vertaalde boeken van deze auteur verslonden heb, mocht dit zeker niet op mijn te lezen lijst ontbreken en heb ik de koe bij de hoorns gevat.

 

 

 

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 1961) is historicus van opleiding en schrijft literaire detectives met een maatschappijkritische ondertoon. Hij werkte voor de IJslandse krant Morgunblaðid, eerst in dienstverband, daarna als freelancer en van 1986 tot 2001 als filmcriticus. In 1997 debuteert hij met het eerste deel van de Erlendur Sveinsson reeks Maandagskinderen. In IJsland lijken de boeken van Indriðason wel een voorbehouden plaats in de top drie van alle bestsellerlijsten te hebben. Ook in het buitenland zijn de boeken van Indriðason een ongekend succes. Zijn werk wordt in de gehele westerse wereld vertaald en hij ontving tal van prijzen. De Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, werd hem in 2002 toegekend voor Noorderveen, en in 2003 voor Moordkuil. Indriðason is daarmee de enige auteur ooit die deze onderscheiding tweemaal ontving. Voor Moordkuil  kreeg hij in 2005 ook nog de CWA Gold Dagger Award. Operatie Napoleon verscheen in 1999 en is nu naar het Nederlands vertaald.

Een moord in Reykjavik in 1999 wordt in verband gebracht met een neergestort vliegtuig op het einde van WO II dat sindsdien verdwenen is in het ijs van de Vatnajökull. Kristin vermoedt dat zij het slachtoffer had moeten zijn en roept de hulp in van een ex-vriendje op de Amerikaanse basis en slaan samen op de vlucht. Elias, Kristins broer, is in verdachte omstandigheden verdwenen bij een proefrit met een nieuwe sneeuwscooter voor de reddingsbrigade. Ze achterhalen dat militairen een geheime operatie houden op de gletsjer, vermoeden dat er een verband bestaat met de verdwijning van haar broer en worden achtervolgd. Ze slagen erin om hun achtervolgers telkens een stapje voor te blijven, komen dichter bij de waarheid rond haar verdwenen broer en de reden van de militaire actie op de gletsjer.

In Operatie Napoleon maakt de schrijver gebruik van zijn achtergrond als historicus. De rol die IJsland heeft gespeeld tijdens WO II, de impact van de militaire aanwezigheid en het belang van de legerbasis op de Miðnesheiði nabij de plaats Keflavík wordt toegelicht. Het boek is een mix van historische feiten gekoppeld aan een mysterieuze verdwijning en een moordonderzoek, is spannend en met voldoende actie uitgewerkt. Indriðasons kenmerkende schrijfstijl is zeker terug te vinden in dit vroege werk; de beschrijvingen van het barre klimaat in een desolaat gebied en het talent om treffend een verhaal te vertellen. De personages zijn realistisch en worden voldoende uitgediept, Indriðason weet als geen ander de geslotenheid en hulpvaardigheid van de IJslanders te beschrijven. De coverfoto benadrukt het historische verleden en geeft een indruk van het landschap op het eiland in de Atlantische Oceaan. Ondanks het feit dat het verhaal zich aan het einde van de 20e eeuw afspeelt, heeft een eigentijds karakter.

Als fervent aanhanger van Indriðason en na het lezen van alle vertaalde boeken in volgorde van verschijnen, heeft Operatie Napoleon de verwachtingen ingevuld. Het boek was geen echte hoogvlieger, toch bevat het alle ingrediënten van een goede Scandinavische thriller. Het bood een ideale gelegenheid om de evolutie van de auteur te beoordelen waar nog veel ruimte voor verbetering is. Kortom, voor liefhebbers van auteurs uit het hoge noorden de moeite van het lezen zeker waard.

Vooral omdat dit boek een ander licht werpt op het IJsland tijdens WO II en vlot leesbaar is, verdient het 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Arnaldur Indriðason
TITEL:Operatie Napoleon
ISBN:9789021408118
UITGEVERIJ:Uitgeverij Q
PUBLICATIE:November 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Napóleonsskjölin
VERTAALD DOOR:Jan Willem Reitsma

Korte inhoud:

Het Amerikaanse leger probeert stiekem een vliegtuigwrak te bergen op IJsland. Een jonge IJslander stuit op de operatie en verdwijnt. Vlak voor zijn verdwijning weet hij contact te leggen met zijn zus. Ze is vastbesloten de waarheid te achterhalen.

Flashback naar 1945. Een Duits vliegtuig stort neer op IJsland tijdens slecht weer. Vreemd genoeg zijn er Duitse én Amerikaanse militairen aan boord. Een van de Duitse officieren meent dat ze maar beter naar hulp op zoek kunnen gaan en loopt het onherbergzame besneeuwde gebied in. Waarom is er een koffertje aan zijn arm vastgeketend?

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#29 Lees een boek dat zich afspeelt in een oorlog
#32 Lees een what if boek
#33 Lees een boek in winterse sferen
#34 Lees een boek met een naam in de titel
#40 Lees een boek dat zich afspeelt op een eiland
#42 Lees een boek waarin weer of klimaat een rol speelt
#45 Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.