Tijd om het nieuwe boek van Hilde Vandermeeren Pas op voor de buren te lezen en te recenseren voor Thrillerlezers! Het WK voetbal houdt Marc in de ban, dat geldt ook voor mij maar af en toe wil ik toch even afkicken. De Rode Duivels houden tot nu toe de eer van België hoog maar op deze bewolkte zondagnamiddag neem ik toch de tijd om eindelijk mijn mening op een aantal boeken uit te tikken met op de achtergrond het gejuich en commentaar voor de prestaties op de Russische grasmatten.

 

 

Hilde Vandermeeren (°1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie in Leuven en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Ze debuteerde in 2001 met een jeugdroman en heeft ondertussen meer dan 40 jeugd- en kinderboeken geschreven waarvan er dertig vertaald werden in het Deens, Duits, Spaans, Frans, Koreaans en Chinees. Ze won diverse literaire prijzen waaronder een Zilveren Griffel (2005), twee Vlag en Wimpels (2006 en 2013), een White Raven (2007) en een Boekenwelp (2007). In 2009 kreeg ze zilver en brons voor de Prijs Letterkunde Jeugdliteratuur van de Provincie West-Vlaanderen. In 2006 is ze voltijds auteur, in 2007 werd ze hoofdredacteur van Kits, een actualiteitenkrant voor 10-plussers uitgegeven door De Eenhoorn. Met haar thrillerdebuut Als alles duister wordt (2013) won ze de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013 Daarna verschenen De toeschouwers (2014), Stille grond (2015), die de shortlist van de Gouden Strop 2016 haalde en Scorpio (2016). In 2017 verscheen haar vijfde thriller Schemerzone, waarmee ze de Knack Hercule Poirotprijs 2017 won en bovendien  de longlist BookSpot Gouden Strop 2018. haalde  Deze thrillers verschenen bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen), het zijn standalones die los van elkaar kunnen worden gelezen. Haar zesde thriller Pas op voor de buren verscheen in mei 2018.

Ruth is een thrillerschrijfster die aan het einde van een doodlopende straat met slechts vier huizen woont. De relatie met haar vriend Matthew is niet al te best. In de straat wonen verder de Morgans, die zich wantrouwig opstellen tegenover de buren, Brenda Owen, die vaak afwezig is en van haar huis een ondoordringbare burcht heeft gemaakt vol camerabewaking, en Luke, die voor zijn dochtertje Katie zorgt na de dood van zijn vrouw Michelle. Het lijkt wel of er iemand het op Ruth begrepen heeft als er steeds meer onverklaarbare dingen in haar omgeving gebeuren. De angst dat ze dezelfde psychische aandoening als haar moeder heeft, neemt alsmaar toe. Ze wordt heel achterdochtig, wat leidt tot een breuk maar Matthew. Na diens vertrek dreigt de angst de overhand te nemen als er geen einde blijkt te komen aan de eigenaardige gebeurtenissen in de buurt. Zo raakt ze samen met het buurmeisje Katie opgesloten in het ijzeren tuinhuis van Brenda bij een zoektocht naar Beanie, Katies kat. Tijdens het schrijven waarvoor Ruth zich afzondert in een houten blokhut in de tuin denkt ze dat er mensen rondsluipen. Haar vermoeden wordt bevestigd als de blokhut afbrandt maar dat is zeker niet het einde van de ellende. Verder ga ik niet uitweiden om spoilers te vermijden.

In het eerste hoofdstuk wordt de toon meteen gezet, zelfs een autorit in regenachtige omstandigheden wordt een spannend avontuur, wat meteen een trigger is voor wat nog komen gaat. De spanning wordt vakkundig verder opgebouwd door een opeenvolging van onverklaarbare zaken die even later worden opgehelderd. Samen met de spanning neemt ook de angst van het hoofdpersonage toe, die wel eens beklijvend overkomt. De auteur blinkt uit in de sfeer die ze kan toveren met woorden zonder overbodige details. De dialogen vormen een spiegel voor de moeizame relatie van de buurtbewoners. De personages worden goed uitgediept, hun levenswijze wordt uitstekend beschreven. De ene verrassende verhaalwending volgt op de andere en worden stuk voor stuk meesterlijk uitgewerkt. Vandermeeren werkt naar een onverwachte apotheose, die zo verrassend is dat ze je bij de keel grijpt. Het verhaal moet toch even bezinken na het lezen van de laatste pagina. Hilde Vandermeeren bewijst met Pas op voor de buren waarom ze aan de top van het Vlaamse thrillertoneel staat en haar werk regelmatig bekroond wordt door onderscheidingen.

De vakkundig opgebouwde spanning en de bijna voelbare angst die van dit boek uitgaat, maken van dit boek een absolute topthriller van eigen bodem (althans voor mij) die zonder twijfel 5 kraaien verdient.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Hilde Vandermeeren
TITEL:Pas op voor de buren
ISBN:9789021408132
UITGEVERIJ:Uitgeverij Q
PUBLICATIE:Mei 2018
UITVOERING:Ebook

Korte inhoud:

Een straat met vier huizen.
En vijf geheimen.

Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden voor haar vriend Matthew en ook voor de buren. Haar moeder heeft haar geleerd dat je die nooit mag vertrouwen.
Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen. Kan Ruth haar eigen gedachten en waarnemingen nog vertrouwen? Of is er meer aan de hand?

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen