Na een goede maar korte nachtrust, gaan we ontbijten en moeten nog een bende ongemanierde Chinezen trotseren. Ze hadden ons bij het inchecken al verwittigd dat we beter tot 8 uur konden wachten om rustig te kunnen eten en gisteren is dat gelukt. Vandaag willen we iets vroeger vertrekken omdat we nog een hele rit voor de boeg hebben richting Bergen. We proberen er ons niet te druk in te maken maar dat is een beetje moeilijk als ze met hun bord gewoon onder het jouwe komen alsof er niemand staat. Ze kijken helemaal niet uit en je wordt constant voor de voeten gelopen. Als je koffie wil pakken, komen ze nog net voor je jouw tas onder de machine kan zetten, hun thermos vullen. Het is moeilijk om beleefd te blijven maar het lukt, het is immers vakantie. Na het ontbijt gaan we inpakken en uitchecken. Tegen half 10 kunnen we de auto inladen en gaan we op weg.

We hebben ervoor gekozen om weg 50 te nemen zodat we nog langs Borgund kunnen rijden om de staafkerk te bekijken. De weergoden zijn ons goedgezind, warm is het niet echt maar we konden geen betere temperaturen dromen om in de auto te zitten. Na een half uurtje volgt een eerste stop bij de staafkerk van Torpo. Hier krijgen we 2 kerken voor de prijs van 1, de oude staafkerk staat naast de nieuwe kerk, een unieke combinatie. Na een korte stop vervolgen we onze weg richting Gol, voorbij de kerk van Gol die alweer op een fraaie locatie ligt. Een beetje voorbij Hemsedal komen we alweer in een betoverend landschap met besneeuwde bergtoppen terecht. We rijden stilaan de wolken tegemoet, het licht wisselt constant. De ene keer rijden we door heel smalle valleien, dan weer in heel brede met schitterende uitzichten. Aan alle kanten komt er water van de bergen gelopen, van kleine stroompjes tot echte watervallen. De temperatuur gaat op korte tijd van 12° naar 8°. Hier en daar zie je een eenzame hut staan. Heel weinig verkeer, rijden is hier zalig. Soms zie je geen andere auto, bus of vrachtwagen op de weg voor of achter je. De chauffeur houdt zijn ogen op de weg, de passagier kan met volle teugen genieten van de natuurpracht en we wisselen heel dikwijls van plaats.

Dan zien we een bord staan dat ons de weg wijst naar de staafkerk van Borgund. We parkeren aan het museum en bewonderen het magnifieke decor en de wolkenformaties. We hebben deze keer geluk en kunnen een ticket kopen om de staafkerk ook van binnen te bekijken. We lopen er een hele tijd rond en gaan ook nog even een kijkje nemen in het museum. Het is intussen middag en we besluiten op een bank naast de rivier aan het museum te picknicken. Wat een luxe om in deze omgeving te kunnen eten, een boterham heeft nog zelden zo goed gesmaakt.

We besluiten de E16 even te laten voor wat het is en rijden verder over de oude koningsroute door het Lærdal. Dit is op zijn minst een spectaculaire route met overhangende rotsen. Verkeersborden waarschuwen constant voor tegenliggend verkeer maar er komt geen enkele auto uit de andere richting. Een eindje verder dondert alweer een waterval naar beneden in Galdane. Hier overheerst het geraas van het water de stilte van de natuur. 6 huizen waar tot in 1947 families woonden, staan aan de overkant van de rivier, een wonderbaarlijke plaats.

Aan het einde van de weg gaan we terug de E16 op en stoppen nog even in Lærdal. De Aurlandsfjellet, ook wel de sneeuwweg genoemd, vanwege de muren van sneeuw aan de kant van de weg is nog gesloten. Dan maar de 24,5 lange Lærdaltunnel in, ook een belevenis te noemen. Aan de andere kant in Aurland rijden we dan nog even tot aan het uitzichtpunt Stegastein. Hier zien we Noorwegen in zijn volle glorie, in vol zonlicht met een paar wolken aan de blauwe hemel. We stoppen er langer dan gepland, we raken niet uitgekeken op de machtige bergen en de blauwe Aurlandfjord. Daarna gaan we nog voor een stop in Gudvangen voor een blik over de Nærøyfjord.

In Stalheim verlaten we nog even de E16 voor een avontuurlijke rit over de Stalheimskleiva. Een eenrichtingsweg van 1,7 km met een dalingspercentage tot 20%, één van de steilste wegen in Europa, met 13 haarspeldbochten. Tilly heeft al haar aandacht nodig, in de laagste versnelling haalt ze het zonder problemen. Hier zijn we weer alleen op de wereld, het landschap verbaast ons steeds meer. Bijna aan het einde van de weg wordt het tijd om onze benen te strekken voor een korte wandeling naar de Stalheimsfossen. Een goed begaanbaar pad naast een wilde rivier leidt ons naar de voet van de waterval. Een nat pak verzekerd maar we genieten met volle teugen en worden stil van de overweldigende kracht van het water.

Het wordt stilaan later en we hebben nog wel een paar uur te gaan voor Bergen. In Voss besluiten we te stoppen om te eten, een super lekkere pizza wordt ons voorgeschoteld. We zijn hier en daar langer gestopt dan voorzien en kiezen ervoor om de E16 te blijven volgen, de vele tunnels nemen we er dan maar bij. De pracht van de natuur onderweg is overweldigend, de kalmte op de wegen blijft ons verbazen. Als we Bergen naderen, wordt het een beetje drukker, we vinden zonder problemen de parking vlakbij het hotel. Rond half 11 checken we eindelijk in bij het Clarion Admiral, ze hebben ons een deluxe dubbel kamer gegeven ipv een standaard nadat Nordic hen verteld heeft hoeveel deze reis voor ons betekent. Wow, wat een kamer met een eersteklas uitzicht over het nachtelijke Bryggen, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. We voelen ons heel vereerd met hun mooie gebaar en genieten nog een tijdje van dit fantastische uitzicht. Om half één gaan we naar bed, morgen willen we Bergen verkennen. Tilly probeert zoals elke avond nog wat te lezen, “Halfbroer” van Lars Saabye Christensen is een fantastisch boek, toch slaagt ze er niet in om meer dan een paar pagina’s per keer te lezen. Een diepe, weldoende slaap lonkt.