Binnendringen in de schaduw met ‘Bevroren vlammen’ van Jens Henrik Jensen

Bevroren vlammen van Jens Henrik Jensen kan hopelijk de verwachtingen inlossen die met de twee vorige delen gewekt zijn.

Na zijn grote doorbraak in België en Nederland met De hondenmoorden, het eerste deel van de Oxen-trilogie, heeft Jensen zijn talent bevestigt met De schaduwmannen. Bevroren vlammen is het laatste boek van de trilogie, ook in dit boek komt zijn ervaring als journalist in conflictgebieden goed van pas.

Niels Oxen heeft de aanslag op zee overleefd en leeft bij Tessa, een verpleegster die een teruggetrokken bestaan leidt op een eiland aan de scherenkust van Zweden. Na maanden herstel beseft hij dat hij terug naar Denemarken moet om Danehof te ontmaskeren. In Denemarken zoekt hij terug contact met Margrethe Franck, niet wetende dat zij, Axel Mossman en diens neef Sonne op een zijspoor gezet zijn. Ze beseffen dat alleen zij samen het netwerk rond Danehof kunnen blootleggen. Bovendien speelt het feit dat Oxen dood gewaand wordt in hun voordeel, zolang hij onder de radar kan blijven. Wat daarop volgt is een meer dan verdienstelijke poging van Jensen om de Oxen-trilogie af te sluiten.

In bevroren vlammen vallen relatief weinig doden, wat een verademing is na de vorige twee delen. De spanning ligt in dit boek niet in de actie maar in de poging om het netwerk Danehof te ontrafelen.  Op een vernuftige manier ontwart Jensen de knoop. De lezer wordt meermaals op het verkeerde been gezet maar de zoektocht gaat onverminderd verder. De auteur houdt een hartverwarmend pleidooi over het handhaven van de Scandinavische waarden. Langzaam maar zeker werkt de schrijver naar de apotheose toe en weet in doordachte zinsspelingen de aandacht vast te houden:

‘Op deze betoverende zondagochtend zouden de levenden van de doden worden gescheiden.’

‘Veiligheid was een illusie, maar illusies moesten in stand gehouden worden. Anders kon niemand het leven aan.’

De hamvraag blijft tot het einde of Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde veteraan, het eerherstel krijgt dat voor hem broodnodig is om terug een volwaardig leven te kunnen leiden. Met Bevroren vlammen verzekert Jens Henrik Jensen zich van een welverdiende plaats op de lijst van belangrijke auteurs in het Scandinavische thrillergenre.

Een boek dat zo goed opgebouwd is verdient zeker 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jens Henrik Jensen
TITEL:Bevroren vlammen
SERIE:Oxen 03
ISBN:9789044975932
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Maart 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:De frosne flammer
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel, waar hij het dilemma overpeinst dat voor hem ligt.
Als de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn Oxen te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten om hun fout te herstellen. Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging.
Hoewel alle kansen zich tegen hem gekeerd lijken te hebben, besluit Oxen toch dat hij de confrontatie moet aangaan met degenen die de macht hebben. Doet hij dat niet, dan blijft hij zijn leven lang op de vlucht en zal hij nooit zijn zoontje terug kunnen zien.
Hij bundelt zijn krachten met Margrethe Franck, zijn voormalige partner bij de geheime dienst, en Axel Mossman, zijn vroegere baas. Hun gevecht tegen Danehof heeft voor hen alle drie monumentale gevolgen gehad. Ze kunnen alleen hun leven terugkrijgen door opnieuw de strijd aan te gaan met de schaduwmannen.
Maar hoe vecht je tegen een onzichtbare vijand?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.