Moord in oorlogstijd, Blauwzuur van Arnaldur Indriðason

Met Blauwzuur van Arnaldur Indriðason kom ik op de volgende bestemming van de leesreis terecht. Het boek voert me terug naar WO II, een periode die altijd interessant is om erover te lezen. Indriðason is één van mijn favoriete auteurs, ik heb dus uitgekeken naar een nieuw boek van zijn hand. Een verhaal zonder Erlendur Sveinsson, een personage in veel van zijn boeken, is altijd wennen.

Arnaldur Indriðason (1961) was journalist en filmcriticus bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Hij woont en werkt in Reykjavik en is uitgegroeid tot de bekendste auteur van Ijsland. Hij ontving tal van prijzen, waaronder tweemaal achtereen de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, in 2002 voor Noorderveen en in 2003 voor Moordkuil. De meeste romans van Arnaldur Indriðason draaien om Erlendur Sveinsson, een moeilijk te benaderen man, die als rechercheur echter over een groot invoelingsvermogen beschikt. Arnaldur verweeft graag maatschappelijke problemen in zijn boeken. Hij heeft ook een aantal spannende boeken zonder Erlendur op zijn palmares staan, Blauwzuur is daar één van.

Met Blauwzuur neemt Indriðason een duik in het oorlogsverleden van IJsland. In het appartement van Felix Lunden in Reykjavik wordt het lijk van Eyvindur ontdekt. De dood is het gevolg van een moord maar de recherche bestaat in oorlogstijd uit slechts één rechercheur, Flóvent. Hij krijgt de hulp van Thorson, een Britse MP’er die als West-IJslander zowel het Engels als het IJslands beheerst. De twee onderzoekers vermoeden dat de moord gepleegd is door een soldaat omdat bij het lijk een pistool gevonden is dat door het bezettingsleger. De eigenaar van het appartement, Felix Lunden, blijkt spoorloos verdwenen. Felix Lunden is een IJslander van Duitse afkomst en blijkt sympathieën te hebben voor het nazisme.

Tijdens de speurtocht komen onthutsende zaken naar boven met betrekking tot de beruchte erfelijkheidsonderzoeken van de nazi’s maar ook spionagepraktijken. De relaties van de IJslandse meisjes met soldaten van het bezettingsleger, De Situatie genoemd, is een doorn in het oog van de bewoners. De spanningen met de plaatselijke bevolking worden verder uitgediept naarmate het boek vordert.

Indriðason slaagt erin een geloofwaardig verhaal te scheppen rondom deze opmerkelijke verhaallijnen. Hij schetst een realistisch beeld te over de spanningen met de bezetters en de nazipraktijken waarvan ook IJsland niet gespaard blijkt. De karakters van de personages worden vakkundig in het verhaal verweven. De personages zijn ietwat zonderling te noemen, een handelsmerk van Indriðason.

Zijn eenvoudige schrijfstijl komt in dit boek goed van pas, alles wordt in begrijpelijke taal beschreven zonder onnodige details. Het verhaal kabbelt rustig verder zonder boven de middelmaat uit te stijgen. De plot is heel mager, de verwachtingen worden niet ingelost. Indriðason kan beter maar stelt met Blauwzuur teleur. De lange lijst van oorlogsfeiten over WO II kan nog wat aangevuld worden, iets wat dan wel voor de auteur pleit.

Vanwege de niet ingevulde verwachtingen verdient het boek 3 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Arnaldur Indriðason
TITEL:Blauwzuur
ISBN:9789021402888
UITGEVERIJ:Uitgeverij Q
PUBLICATIE:Mei 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Þýska húsiđ
VERTAALD DOOR:Adriaan Faber

Korte inhoud:

Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren stromen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog.
Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Thorson en Flóvent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op een Duits complot…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.