Belinda Bauer is een naam die bij elk nieuw boek dat van haar verschijnt mijn aandacht trekt, Blinde drift is het eerste boek dat ik van deze schrijfster lees. Het activeringsprogramma en de maandelijkse quiltcursus slokken echter veel tijd op waardoor het moeilijk is om voldoende tijd te vinden voor het schrijven van recensies. Tel daarbij nog het WK voetbal en de Tour de France die ik elk jaar toch probeer te volgen en je begrijpt dat er weinig gaten overblijven in de agenda. Met op de achtergrond de laatste rit in Parijs heb ik toch de tijd gevonden om aan het werk te gaan voor Thrillerlezers! en deze blog.

 

 

Belinda Bauer (1962, UK) groeide op Engeland en Zuid-Afrika, en was na haar studie journalistiek zeven jaar werkzaam als verslaggeefster. Ze wordt alom beschouwd als een van de beste misdaadschrijfsters. In 1993 won ze de Carl Foreman/Bafta Award for Young British Screenwriters en hierna trok ze naar Amerika voor een studie scenarioschrijven aan de California State University. Inmiddels gebruikt ze haar filmideeën voor boeken. In 2010 won haar allereerste literaire thriller Rusteloos land meteen de prestigieuze Gold Dagger Award, een uitzonderlijke prestatie voor een debuut. Al even opmerkelijk was dat ze drie jaar later al de CWA Dagger in the Library won voor haar gehele oeuvre tot dan toe (op dat moment slechts drie boeken). Hierna werd haar vierde literaire thriller Wat dood is gekozen tot ‘Crime Novel of the Year’. Blinde drift is haar laatste en zevende boek.

 

‘Er zijn twee soorten mensen op de wereld. Degenen die denken dat het hun nooit zal overkomen, en degenen die wel beter weten…’. Deze inleiding is zo fascinerend dat het gevoel creëert dat Blinde drift een fantastische thriller is.

Tot de tweede categorie behoren Jack Bright en zijn zusjes Joy en Merry sinds hun kindertijd. Aan hun zorgeloze leventje komt abrupt een einde als ze tijdens een uitstap pech krijgen met de auto. Hun zwangere moeder gaat op zoek naar hulp en laat haar kinderen achter in een snikhete auto. Ze draagt Jack op goed voor zijn zusjes te zorgen. Ze keert echter niet terug, kort daarna wordt haar vermoorde lichaam. Vanaf dat moment voelt Jack zich verantwoordelijk voor zijn zusjes en houdt angstvallig hun problemen verborgen voor de buitenwereld. Om de kost te verdienen gaat hij inbreken en doet uitschijnen dat zijn vader nooit thuis is omdat die constant moet reizen voor zijn werk. In werkelijkheid heeft die zijn gezin in de steek gelaten en zoekt Jack een middel om de instanties niet te alarmeren zodat hij en zijn zusjes samen kunnen opgroeien.

Tot de eerste categorie behoort Catherine While, getrouwd met Jack en hoogzwanger. Jack reist veel voor zijn werk, Catherine is tevreden met haar onafhankelijkheid. Haar rust wordt verstoord als ze het gevoel krijgt niet alleen te zijn in hun huis, tijdens haar zoektocht vindt ze spullen die ergens anders horen te liggen maar vindt geen sporen van de aanwezigheid van een indringer. Gerustgesteld gaat ze terug naar bed, op haar hoofdkussen vindt ze echter het kostbare zakmes van haar man dat hij altijd en overal bij zich draagt en een briefje met een bedreigende boodschap. Ze hervindt snel haar evenwicht en gaat als vanouds door met haar vertrouwde leventje. In haar huwelijk voelt ze zich niet echt gelukkig en begint na te denken over haar relatie. Ze komt tot de slotsom dat ze heel weinig weet van het reilen en zeilen van haar man Adam. Stilaan sluipt de twijfel binnen en ontdekt ze geheimen die hij altijd voor haar verborgen heeft gehouden.

Wat deze twee families bindt is lange tijd raadselachtig. Ondertussen is de politie op zoek naar een inbreker die ze Goudhaartje hebben gedoopt. Het eigenaardige aan deze dief is dat hij altijd gezond eten plundert, in een bed lijkt te slapen en slechts af en toe waardevolle spullen meeneemt. De inbreker is de rechercheurs steeds te snel af. Tijdens hun speurtocht botsen ze op verrassende verbanden die wel eens naar de oplossing van een ‘cold case’ zouden kunnen leiden. Brigadier Reynolds geraakt veel nauwer betrokken in de zaak zonder dat hij zich daarvan bewust is.

De lotgevallen van de drie kinderen zijn zo dramatisch dat het verhaal me vanaf de eerste pagina meesleept. In het boek zijn vier verhaallijnen te onderscheiden waarvan een de gebeurtenissen rond de moordzaak in 1998 belicht. De toestand van de drie kinderen wordt haarfijn beschreven in de tweede verhaallijn. In de derde komt de gang van zaken in het gezin While aan bod. De laatste verhaallijn belicht de moeizame vooruitgang van de zaak bij de recherche.

Elk hoofdstuk licht een klein tipje van de sluier op maar toch blijft het verhaal initieel een warrig web zonder aantoonbare verbanden. De verschillende verhaallijnen worden echter met veel precisie opgebouwd waardoor de interesse stilaan wordt geprikkeld en de spanning wordt opgedreven. Langzamerhand komt er samenhang in het verhaal. Bauer verstaat de kunst om het alledaagse leven boeiend te beschrijven en koppelt die aan gevoelige maatschappelijke thema’s zonder onnodige zijsprongen. De problemen waar de personages mee kampen worden weerspiegeld in hun levenswijze en gewoonten, ongeacht tot welke maatschappelijke klasse of generatie ze behoren.

Het boek is een mooi staaltje vertelkunst waarin de schrijfster bewijst dat ze terecht behoort tot de meest gewaardeerde thrillerauteurs. Blinde drift is een literaire thriller van de bovenste plank waarin het leven van de personages primeert op de politiezaak. Belinda Bauer is een naam die ik toevoeg aan de lijst met auteurs die het volgen waard zijn.

Het talent van de schrijfster en de originaliteit getuigen van een grote klasse die 4,5 (op een haar na 5) sterren scoort.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Belinda Bauer
TITEL:Blinde drift
ISBN:9789044975376
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Juni 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Snap
VERTAALD DOOR:Valérie Janssen

Korte inhoud:

Op een mooie zomerdag staat een auto met pech langs de weg. In de snikhete auto wacht de elfjarige Jack op zijn moeder.
‘Pas op je zusjes,’ heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. ‘Ik ben zo terug.’
Dus wachten Jack en zijn twee zusjes in eerste instantie geduldig, maar algauw worden ze rustelozer. En hun moeder komt niet terug.
Hun moeder komt nooit meer terug.

Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. Hij zorgt ervoor dat ze te eten krijgen en dat niemand erachter komt dat ze helemaal alleen wonen, zonder ouders. En dan ontdekt Jack wie de moordenaar van zijn moeder is…

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 verschenen is