Afgelopen zondag was het nog eens tijd om de wandelschoenen aan te trekken.  We rijden naar Borsbeek om het Borsbekenpad te doen, een korte wandeling van 6,5 km. De auto kunnen we parkeren op de site van zomerbar ‘De Schuur’, het vertrek is aan de Fortloop. Deze loop volgen we het eerste stuk op een pad langs het water. Aan Fort 3 laten we het beekje achter ons. We lopen een klein stukje verkeerd, zien we op de gps, het witte bordje met de groene pijl valt niet direct op. De 3e keer dat we aan de poort staan, zien we uiteindelijk het desbetreffende bordje staan. De luchthaven van Antwerpen is vanaf hier dichtbij, we kunnen de startbaan zien waar net op dat moment een vliegtuig de lucht ingaat.

Een bospaadje brengt ons tot aan het fort, waar we even een kijkje gaan nemen. Het pad leidt een helling op en brengt ons naar een mooie omgeving van afwisselend bos, tuintjes en akkers. We komen we op een verharde weg die we even later verlaten om het bos in te duiken. We lopen hier naast het fort in een rustige omgeving, ware er niet de storende geluiden van de luchthaven. Het lawaai vinden wij een minpunt in deze prachtige omgeving. Na het bos wacht ons wat open terrein waar we even blijven staan om vogels en konijnen te observeren. Het pad kronkelt verder tot we de drukke Boechoutsesteenweg moeten oversteken. De wandeling brengt ons door open veld naar een ven dat nog volop in herstel is en waar we heel wat kikkers horen kwaken. Tijdens onze wandelingen valt het ons steeds op dat overal in de Kempen natuurherstel hoog op de agenda staat, naar onze mening vormt dit een meerwaarde voor de wandelaar.

Aan een fietspad lopen we alweer een stukje verkeerd, we keren terug en vinden een bordje dat helemaal verscholen ligt tussen de planten. Hier lopen we over een pad langs tuinen en omheiningen maar al snel komen we terug in de velden Het pad komt uit op een rustige verharde weg met een paar huizen. Een paar honderd meter verder mogen we terug een onverhard pad volgen. Door het geboortebos naderen we langzaam het centrum van Borsbeek waar we nog eens een drukke baan moeten oversteken. Langs een klein parkje komen we via een woonwijk op een parking, waarna we de weg terug oversteken en even volgen. We gaan terug de velden in en komen aan een mooi aangelegd wandelpad waar een paar banken naast elkaar staan. Hier staat een bord dat het wandelpad verboden is voor honden, wat wij alweer een minpunt vinden.

Een stukje verder staat een bord met informatie over het herstel van de Koude Beek. Er zijn ingrepen gebeurd om de rechtgetrokken beek in het verleden terug te laten meanderen. Het landschap is nog heel fragiel en stilaan komen de soorten die hier van oudsher gedijden terug. Dit moet in alle rust gebeuren, er wordt gevraagd zeker niet van de paden af te wijken. We lopen nu een heel stuk naast de beek en komen door een stuk bos terug bij de weg. Op de parking nemen we de auto waarna we nog een klein wandelingetje doen naar Fort 2. Daarna keren we terug huiswaarts.

Voor ons was het geen topper omdat de stilte ver te zoeken is vanwege het luchtverkeer en een paar drukke wegen. Het ommetje naar het centrum van Borsbeek biedt geen meerwaarde. Honden zijn niet toegelaten, een obstakel voor hondeneigenaars die hun trouwe viervoeter niet kunnen meenemen. De bordjes met groene pijlen zijn soms niet goed te vinden. Wat het eindoordeel is, laten we nog even in het midden omdat we nog 3 wandelingen te doen hebben voor de stemming half augustus.