Broederclan in ‘Made in Sweden’ van Roslund Thunberg

Met spijt heb ik de laatste bladzijde van ‘Made in Sweden’ van Roslund Thunberg dichtgeslagen. Een boek dat het waard is om gelezen te worden. Het vervolg op dit boek is de selectie van de maand bij ‘Literatuur uit het Hoge Noorden’ waarvoor ik mij geëngageerd heb om mee te lezen.

Anders Roslund is een gerenommeerd onderzoeksjournalist en ex-gevangene. Hij is bekend als een van de meest succesvolle Zweedse misdaadschrijvers samen met Börge Hellström.  Het duo Roslund & Hellström won o.a. de CWA International Dagger award, the Glass Key en de Crime Writers’ Award van de Zweedse Academie.

Stefan Thunberg is één van de succesvolste Zweedse scenarioschrijvers van o.a. Henning Mankell’s Wallander en Håkan Nessers Van Veeteren. Terwijl Thunberg bekendheid verwierf, werd zijn familie berucht op een heel ander vlak. Zijn vader en broers zijn de beruchte Zweedse bankovervallers die door de media als de Militaire Bende (Militärligan) worden genoemd.

‘Made in Sweden’ is het eerste project van hen samen. Thunberg debuteert met dit boek als auteur. Samen hebben ze een misdaadroman geschreven die is gebaseerd op de waargebeurde gewelddadige bankovervallen van de Militaire Bende.

Leo, Felix en Vincent groeien op in een ontwricht gezin met een vader die mishandeling als een normale manier van leven beschouwd. Vader prent hen in dat familie een clan is die mekaar in dik en dun steunt. Als vader in de gevangenis belandt, neemt Leo de rol van leider op zich, wat meteen de basis is voor de beruchte Militaire Bende.

Het boek wordt bestempeld als thriller, toch hoort het niet echt thuis in deze categorie. Het leest meer als een psychologische misdaadroman. De indeling tussen vroeger en nu in elk deel geeft duiding over het opgroeien met mishandeling en de daden die daaruit voortvloeien. De titel van het boek dekt de lading niet, wat dat betreft is de oorspronkelijke titel die letterlijk vertaald ‘Berendans’ luidt, beter gekozen. Ook en vooral omdat in het boek meerdere malen gerefereerd wordt aan de dans van de beren om de politie te snel af te zijn.

De familieband staat centraal, een band waarin vertrouwen het cement is. De psychologische aspecten van deze bloedband worden goed uitgewerkt zoals blijkt uit deze passage:
‘De stem  van een grote  broer in  het hoofd van de jongste, hij die er zijn hele  leven was geweest.  En die nu  zijn hand van zijn schouder haalde om de microfoon op zijn  kraag  te  bedekken en die zich  naar voren  boog en met  zijn andere hand één dop  van Vincents  koptelefoon  iets optilde. 
‘Vincent?’
En fluisterde. ‘Je  weet dat ik van je hou.’
En zich daarna omdraaide, met zijn gezicht naar het bankgebouw.’
Ook de complexe relatie met de vader en de hechte jeugdvriendschap worden goed uitgediept.

De wapenroof in het militaire depot, de bom in het Centraal Station van Stockholm, de minutieuze voorbereidingen van de ene bankoverval na de andere, de frustratie van de recherche, de subtiele verscheidenheid aan details zorgen dat je als lezer geboeid blijft. Steeds meer bekruipt je het gevoel, dat de Militaire Bende de ideale manier gevonden heeft om de politie steeds een stap voor te blijven. De geschiedenis heeft ons geleerd dat het anders is afgelopen.

De auteurs hebben een aangename schrijfstijl waarbij ze onomwonden de mishandeling en de misdaden die gepleegd zijn, beschrijven. Zonder oordelen zijn ze erin geslaagd een goed leesbare roman op papier te zetten. Vooral de medewerking van Thunberg getuigt van moed, het is niet vanzelfsprekend om het verhaal van de familie waarin je bent opgegroeid te schrijven (zoals getuigt uit dit Engelstalige artikel in The Guardian).

Vooral dat een meer dan 700 p. tellend boek tot het einde blijft boeien en het ongeloof over dit waargebeurde verhaal zorgen voor een eindoordeel van 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Roslund Thunberg
TITEL:Made in Sweden
SERIE:Made in Sweden 01
ISBN:9789044534023
UITGEVERIJ:De Geus
PUBLICATIE:Oktober 2014
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL: Björndansen
VERTAALD DOOR:Ron Bezemer

Korte inhoud:

Drie broers bedenken een masterplan om nooit meer geldzorgen te hebben. Niet veel later vormen ze de bende achter de grootste reeks gewelddadige bankovervallen uit de Zweedse geschiedenis. Hun band werd gesmeed toen ze samen opgroeiden onder het juk van hun gewelddadige vader, een band die nu tot het uiterste wordt getest. Want lukt het ze hun steeds ambitieuzere plannen uit te voeren, en kunnen ze uit handen blijven van de politie?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.