Camilla Läckberg ten voeten uit in ‘Heks’

De nieuwste uitgave in de reeks met Erica Falck en Patrik Hedström mag niet onder het stof verdwijnen of in mijn geval ergens op de computer in een bestand belanden waar ik ooit eens aan moet beginnen. Ik ben fan van deze schrijfster, Heks van Camilla Läckberg is een van haar beste boeken.

Camilla Läckberg zag in 1974 in Fjällbacka het levenslicht. Ze is van opleiding econoom maar is nu full time schrijfster. Ze woont en werkt in Stockholm met haar partner en drie kinderen. De meeste van haar misdaadromans spelen zich af in de streek waar zij geboren is met Erica Falck en Patrik Hedström in de hoofdrol.

In Heks spelen drie verhaallijnen een rol. De eerste verhaallijn speelt zich af in 1671 en gaat over Elin Jonsdotter. Elin is na het overlijden van haar echtgenoot Per met haar dochter Märta gaan inwonen als dienstmeid bij haar zus Britta en haar man Preben, de dominee in Tanumsheede. De tweede verhaallijn gaat over de onopgeloste moord op Stella in 1985. Ze werd teruggevonden in een bosmeertje vlakbij haar huis. De derde verhaallijn bestaat uit het moordonderzoek op Nea, die op dezelfde plaats teruggevonden wordt als Stella 30 jaar geleden.

Al snel ben je terug vertrouwd met de personages die ook in de vorige delen van de reeks een rol spelen. Het privéleven van Erica en Patrik, Paula en haar ‘stiefvader’ Mellberg, Gösta, Martin en Annika komt ruimschoots aan bod. Dit haalt aanzienlijk de vaart uit het boek en neemt de spanning gedeeltelijk weg. Heks is een van de beste van Camilla Läckberg tot nu toe, ze gaat ook een onderwerp als de vluchtelingenproblematiek niet uit de weg. De schrijfster heeft een herkenbare schrijfstijl die aangenaam is om lezen. De verschillende verhaallijnen laten verleden en heden mooi in mekaar vloeien. Er passeren veel personages de revue waardoor de lezer zijn aandacht er moet bijhouden om de draad niet kwijt te raken. Heks steekt qua thrillergehalte niet boven het gemiddelde uit, de plot zie je al van ver aankomen. Net op het moment dat het lijkt dat de verhaallijn in de 17e eeuw helemaal los staat, wordt het verband gelegd. Toch staat Heks garant voor een paar uur leesplezier in een stijl die Camilla Läckberg zich eigen heeft gemaakt. De auteur heeft de verwachtingen ingelost en is dus in haar opdracht geslaagd.

Omdat de schrijfster niet teleurstelt in een goede mix van spanning en ontspanning die net boven het gemiddelde uitstijgt, verdient het boek 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Camilla Läckberg
TITEL:Heks
SERIE:Erica Falck & Patrik Hedström 10
ISBN:9789026339837
UITGEVERIJ:Ambo/Anthos
PUBLICATIE:Augustus 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Häxan
VERTAALD DOOR:Elina van der Heijden
Wiveca Jongeneel
Tineke Jorissen-Wedzinga

Een leesfragment kan je vinden onder de link in bovenstaande tabel.

Korte inhoud:

Twee verdwenen meisjes, één plaats delict, een dertig jaar oude zaak
Wanneer de vierjarige Linnea spoorloos verdwijnt van een boerderij net buiten Fjällbacka, komen bij iedereen meteen herinneringen aan een oude zaak naar boven. Dertig jaar eerder verdween namelijk van dezelfde plek ook een vierjarig meisje; ze werd later vermoord teruggevonden.
Er wordt een grote zoektocht naar Linnea opgestart en eindelijk wordt ze gevonden op dezelfde plek waar het eerste meisje was aangetroffen. Angst neemt bezit van de inwoners van Fjällbacka: heeft iemand het op meer meisjes voorzien?
Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken. Hij wordt bijgestaan door Erica Falck, die aan een boek over de oude zaak werkt. Dan blijkt dat bij sommigen oud zeer erg diep zit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.