Na het eerste deel in de serie rond Olivia Rönning en Tom Stilton kan ik het niet laten om meteen door te gaan met het tweede deel De derde stem. Ik blijf dus nog even in het hoge Noorden in mijn favoriete genre, dat van moord en spanning.

Na hun succesvolle carrière als scenarioschrijvers van o.a. de Martin Beck films en hun geslaagde debuut als schrijversduo bevestigt het echtpaar Cilla & Rolf Börjlind hun talent. De derde stem is het geslaagde vervolg op Springvloed waarmee ze hun plaats in het thrillergenre bewijzen.

Een jaar na de gebeurtenissen in Springvloed wordt de draad weer opgepikt. Olivia worstelt nog steeds met het nieuws dat ze geadopteerd is. Ze probeert de scherpste kantjes te verwerken op vakantie in Mexico. Als ze zichzelf in staat acht om terug de draad van haar leven op te nemen, gaat ze terug naar Zweden. Ze wil haar carrière bij de politie opgeven en kunstgeschiedenis gaan studeren.

In Marseille is een moord gepleegd op Samira, een oude liefde van Abbas. Hij wil naar Frankrijk om de confrontatie met zijn verleden aan te gaan en tegelijkertijd proberen uit te zoeken wat tot deze moord geleid heeft. De zaak vergt veel van Abbas en rakelt onverwerkte trauma’s uit zijn verleden op. Hij vraagt Tom Stilton mee als gezelschap die probeert om zijn vriend op het rechte pad te houden, tot Abbas hem terug naar Zweden stuurt.

In Zweden is Bengt Sahlmann vermoord hoewel het als zelfmoord in scène gezet is. Olivia raakt bij deze zaak betrokken als vroegere babysit voor dochter Sandra. Al snel blijkt dat Bengt een drugsdiefstal op zijn werk onderzoekt, tegelijkertijd worstelt hij met de dood van zijn vader in een verzorgingstehuis.
Olivia gaat op zoek naar de laptop van Sandra, die verdwenen is op de avond van de moord. Ze volgt haar eigen spoor waardoor ze in het vaarwater van de recherche komt. Mette Olsäter wil dat Olivia het speurwerk overlaat aan de politiediensten waardoor hun vriendschap een flinke knauw krijgt.

Wat volgt is een snelle opeenvolging van veelal toevallige gebeurtenissen die aanvankelijk niets met mekaar lijken te hebben. De puzzelstukjes passen uiteindelijk allemaal in mekaar alleen het laatste puzzelstuk valt niet op zijn plaats. Toch komt er uiteindelijk een doorbraak, soms voelt het een beetje te toevallig of overdreven maar toch blijft het verhaal geloofwaardig. Van in het begin is de spanning te snijden met stevig uitgewerkte subplots die uiteindelijk naar een verrassende plot leiden.

De karakters van de hoofdpersonages en hun vriendschap worden verder uitgediept, de kleine en grote confrontaties zorgen voor een diep menselijk aspect. Na de aangename kennismaking in Springvloed heb je aan het einde van De derde stem het gevoel dat je vrienden moet verlaten waarvan je niet weet wanneer je ze terugziet. Dit tweede deel in de reeks rond Olivia Rönning en Tom Stilton is moeilijk leesbaar zonder het eerste deel vanwege de onlosmakelijke terugkoppeling naar het verleden van Olivia Rönning, Tom Stilton, Mette Olsäter en haar man Mårten.

De vlotte schrijfstijl is prettig om lezen. De auteurs laten de gebeurtenissen iets trager ontwikkelen dan in Springvloed, wat de leesbaarheid verhoogd. In het verhaal komen de nodige maatschappijkritische onderwerpen zoals o.a. de porno-industrie en de zorgsector aan bod, die onbevooroordeeld verwerkt zijn tot een boeiend geheel.

Hoewel De derde stem een thriller van hoogstaand niveau is, haalt dit boek toch net niet het niveau van hun debuut. Toch verdient het vanwege de goede uitwerking met net iets teveel toevalligheden nog 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

[table id=13 /]

Korte inhoud:

De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood.
Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt.
Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin – hoe kan het ook anders – een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is…