De reeks rond Olivia Rönning en Tom Stilton stond al een hele tijd op mijn te lezen lijst. Het eerste in de serie is Springvloed van Cilla & Rolf Börjlind, de andere drie boeken zullen snel volgen want hun laatste boek Wiegelied is een stop op de leesreis rond de wereld. De onverwachte plotwendingen waren minder verrassend omdat ik de tv-serie recent nog gezien heb.

Cilla en Rolf Börjlind, een Zweeds echtpaar, zijn vooral bekend als scenaristen van misdaadseries zoals de reeks rond Martin Beck en de verfilming van de boeken van Arne Dahl over het A-team. Kenmerkend voor hen zijn sterke plots en personages die vooral gedreven worden door hun passie voor sociale rechtvaardigheid. Met Springvloed maken zij hun debuut als auteurs in het thrillergenre en maken we kennis met Olivia Rönning en Tom Stilton.

In 1987 wordt op het strand van Nordkoster een wrede moord gepleegd op een zwangere vrouw. De identiteit van deze jonge vrouw is ondanks intensief recherchewerk nooit achterhaald. Olivia Rönning, die in opleiding is aan de politieacademie, krijgt als vakantieopdracht een ‘cold case’ te bestuderen. Zij kiest voor deze zaak omdat haar overleden vader Arne aan deze zaak gewerkt heeft, samen met Tom Stilton. Tom heeft na deze zaak ontslag gegeven en is sindsdien onvindbaar. Olivia wil in contact komen met hem maar Tom lijkt van de aardbodem verdwenen.

Terzelfdertijd wordt Stockholm opgeschrikt door een reeks brutale moorden op daklozen. De aanvallen worden gefilmd en op het internet geplaatst. Deze misdaden staan op het eerste zicht helemaal los van de onopgeloste moordzaak, ware het niet dat Tom als dakloze de slachtoffers kent. Olivia weet Tom te vinden en praat met hem over de oude moord. Aanvankelijk wil Tom helemaal niet meewerken maar stilletjes aan wakkert zijn politie-instinct terug aan.

In het begin van dit boek is het even wennen aan de schrijfstijl, op heel korte tijd komt er heel wat op je bord. Al snel vergeet je dat echter en wordt je meegezogen in het verhaal. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat scenario’s schrijven een heel andere stijl vereist dan het schrijven van een thriller. Voordeel van deze schrijfstijl is dat de spanning snel opbouwt waardoor je alleen maar nieuwsgieriger wordt naar de afloop.

De persoonlijke problemen van Olivia en Tom worden naarmate het boek vordert mooi uitgewerkt. Als lezer begrijp je waarom Olivia tot het uiterste gaat om de oude zaak op te lossen. De drijfveren van Tom om bewust onder de radar te verdwijnen worden mondjesmaat duidelijk en daarmee ook de onwil die hij aanvankelijk had om mee te werken met Olivia. Ook de andere personages worden op een geloofwaardige manier beschreven en uitgediept.

Het gaat natuurlijk niet alleen over de misdaad, ook maatschappelijke problemen worden mooi verweven in deze thriller. De aanvallen op de daklozen, een netwerk waar illegale gevechten tussen jongens centraal staat; de aparte wereld van de escorte-industrie en de uitbuiting voor de coltanwinning in Congo komen aan bod. De feiten en gevolgen voor de betrokkenen getuigen van sociale interesse. Dit alles wordt verweven tot een leesbaar en spannend geheel dat je weet te boeien van begin tot einde. De verrassende plotwending aan het einde slaat je met verstomming.

De vaart wordt erin gehouden door de snelle afwisseling van de ene naar de andere gebeurtenis. Aanvankelijk leidt dit tot wat verwarring omdat de vele personages mekaar snel opvolgen. Daarmee wordt duidelijk dat literatuur een andere benadering vereist dan een audiovisueel medium. Aan het begin het boek even wegleggen om het allemaal even op een rijtje te krijgen, bleek de juiste oplossing. Eens die fase voorbij, wordt het allemaal wat gemakkelijker om volgen en kan je spreken van een boeiende thriller.

Dit debuut is geslaagd, als het duo erin slaagt om in hun volgende boeken alles meer toe te spitsen  op het tragere tempo van een boek, verdienen ze zeker hun plaats in het genre. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom het boek 4 sterren krijgt.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Cilla & Rolf Börjlind
TITEL:Springvloed
SERIE:Rönning & Stilton 01
ISBN:9789044969160
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Mei 2013
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Springfloden
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort.

Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst. Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen…