Waar is de vertrouwde Barbara Havers gebleven in ‘Dag des oordeels’ van Elizabeth George

Het laatste deel in de Lynley & Havers reeks Dag des oordeels lag alweer een hele tijd naar mij te roepen. Ik ben benieuwd of Elizabeth George haar oude drive teruggevonden heeft na een paar mindere boeken in de reeks. Toch vind ik het een goede serie met meer goede dan ‘slechte’ boeken.

Elizabeth George is een Amerikaans schrijfster, ze studeerde Engels en doceerde dat vak ook een aantal jaar. Haar liefde voor Groot-Brittannië komt duidelijk naar voor in de boekenreeks met inspecteur Lynley en brigadier Havers in de hoofdrol. Ze heeft diverse prijzen in de wacht gesleept met verschillende boeken. Dag des oordeels is het 19e boek in deze reeks.

In Dag des oordeels wordt de vrijheid van Barbara Havers aanzienlijk beknot. Na haar eigengereide optreden in Italië is de maat vol voor hoofdinspecteur Isabelle Ardery en moet Barbara zich strikt aan de regels houden, wil ze haar job bij de Londense Met behouden. Inspecteur Lynley maakt zich zorgen omdat Barbara’s denkvermogen en capaciteiten door deze beperkingen aangetast lijken.

Als de feministische bestsellerauteur Clare Abbott vermoord wordt teruggevonden op haar hotelkamer in Cambridge, mag Barbara zich bezighouden met het onderzoek met in haar kielzog Wilson Nkata. Ze krijgt de instructie om nooit op eigen houtje te handelen, toch komt de oude Barbara af en toe terug om het hoekje piepen. Het onderzoek leidt al snel naar de Goldacres, een familie die erg te lijden heeft onder de zelfmoord van zoon William.

Elizabeth George bevestigt met Dag des oordeels nog maar eens waarom ze steevast op de bestsellerlijsten terecht komt. Het boek leest vlot in haar vertrouwde schrijfstijl. Het boek begint met de periode die voorafgaat aan de zelfmoord van William, wat zeker bijdraagt aan de sterkte van het boek. De personages worden degelijk uitgediept waardoor hun rol verduidelijkt wordt. Regelmatig wordt de lezer op het verkeerde been gezet, de subplots zijn uitstekend uitgewerkt, het verhaal is origineel. Het verschil in de Britse klassen waarvoor Engeland alom bekend staat, komt ook in dit boek meermaals aan bod.

Na een aantal mindere boeken in de Lynley & Havers serie zit George duidelijk terug op de goede weg. Dag des oordeels is een onvervalste whodunit van de bovenste plank, hoewel de spanning niet te snijden is. Soms is het verhaal een beetje voorspelbaar, de plot daarentegen is op zijn minst verrassend te noemen.

Het verhaal is origineel en eindigt verrassend waardoor het 4 sterren verdient.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Elizabeth George
TITEL:Dag des oordeels
SERIE:Lynley en Havers 19
ISBN:9789044973969
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Januari 2016
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:A banquet of consequences
VERTAALD DOOR:Fanneke Cnossen

De jonge William Goldacre stort zichzelf van een van de kliffen in Dorset. Zijn omgeving blijft verslagen achter. Maar wat zit er achter deze tragedie, en hoe ver reiken de consequenties van zijn daad? En in hoeverre heeft zijn zelfmoord te maken met de vergiftiging van de feministische bestsellerauteur Clare Abbott?
Na de vervelende nasleep van de gebeurtenissen in Italië doet sergeant Barbara Havers haar uiterste best haar fouten te herstellen. Ze heeft Clare Abbott in het verleden eens ontmoet en smeekt Inspecteur Thomas Lynley haar op de zaak te zetten. Die werkt zelf aan een nog verontrustender

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.