Leven met angst in ‘Dagboek van een getuige’ van Astrid Holleeder

Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder was de logische leeskeuze volgend op Judas. Dit boek is redelijk dun en gaat verder in op het leven van Astrid na de kluisverklaringen. De verwachtingen waren groot, of die ingelost werden lees je in dit artikel.

De naam Holleeder klinkt in Nederland maar ook ver daarbuiten als een klok. Ze is vooral bekend als de zus van de topcrimineel Willem Holleeder. Na haar rechtstudies werkte ze als advocate en tegenwoordig als auteur, haar eerste boek Judas werd in Nederland en Vlaanderen een echte bestseller. Met Dagboek van een getuige is Astrid Holleeder aan haar tweede boek toe.

Na de kluisverklaringen die ze afgelegd heeft, is Astrid gedwongen een leven onder de radar te leiden. De wetenschap dat de drie vrouwen die tegen Willem Holleeder verklaringen afgelegd hebben op de moordlijst van de crimineel staan, hakt er stevig in. In Dagboek van een getuige laat ze meekijken in een leven van een vrouw die zich nooit meer veilig kan voelen. Ze klaagt in het boek vooral het gebrek aan bescherming voor belangrijke getuigen zoals haarzelf, haar zus Sonja en de ex-vriendin van haar broer, Sandra den Hartog, aan.

Het boek is een indringend portret van het dagdagelijkse leven dat de drie vrouwen leiden na de gesprekken met justitie. De voortdurend aanwezige angst die hen achtervolgt, het wantrouwen tegenover iedereen, het gevecht voor meer bescherming tegen een logge overheidsinstantie die gebonden is door regels en budget, de auteur weet perfect het gevoel over te brengen. Ze biedt een unieke inkijk in haar leven met een concrete dreiging van een moordaanslag. Het familieverleden komt aan bod als die relevant is voor de relatie met familie en vrienden na de verklaringen. Hoewel haar standpunt inzake getuigenbescherming vanwege het gevaar voor eigen leven heel goed te begrijpen is, toont ze weinig begrip voor justitie waar beslissingen een procedure moeten doorlopen die vertraagd kunnen worden door verschillende diensten en/of het beschikbare geld. Het contact met haar moeder, haar dochter Miljuschka en kleinkinderen wordt voortdurend overschaduwd door de constante dreiging van een aanslag. Het blijft hoe dan ook een boeiend verslag van een leven zonder veiligheidsgevoel, het leest als een trein, in eenvoudige bewoordingen legt ze de vinger op de wonde.

Vooral omdat de problematiek rond de getuigenbescherming te eenzijdig bekeken wordt en de uitleg van justitie slechts sporadisch wordt aangehaald, krijgt het boek 3 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Astrid Holleeder
TITEL:Dagboek van een getuige
ISBN:9789048843527
UITGEVERIJ:Lebowski Publishers
PUBLICATIE:Oktober 2017
UITVOERING:Ebook

Korte inhoud:

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

 

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#3 Lees een boek van Bekende Nederlander
#27 Lees een waargebeurd boek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.