Hoop en ontbering in ‘De bekeerlinge’ van Stefan Hertmans

De bekeerlinge van Stefan Hertmans is in oktober 2016 gepubliceerd, tijd dus om deze roman niet in de vergetelheid te laten verdwijnen. Oorlog en terpentijn was een meer dan uitstekend boek van deze Vlaamse auteur, ik hoop dat dit boek mij ook kan bekoren.

 

 

 

 

Stefan Hertmans (1951, Gent) is een Belgisch auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars. Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf o.m. lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City en University College London. Hertmans werkte mee aan diverse tijdschriften, van 1993 tot 1996 was hij redacteur van het Nederlandse tijdschrift De Gids, hij recenseerde voor De Morgen en schreef de boekenbijlage van De Standaard. In Nederland publiceerde hij in Trouw. Met zijn boeken won hij diverse prijzen, zijn vorige boek Oorlog en terpentijn was bijzonder succesvol. Voor De bekeerlinge ontving hij in 2016 de E. du Perronprijs.

In De bekeerlinge maakt de auteur een reis op zoek naar sporen uit de 11e eeuw, tegen de achtergrond van de nietsontziende kruistochten die vooral onder de Joden dood en verderf zaaien. van een christelijke jonkvrouw die na een huwelijk met een joodse man op de vlucht slaat. In deze roerige tijd huwt de christelijke jonkvrouw Vigdis Adelaïs, later Hamoutal,  in Rouen met de joodse David Todros. Tijdens de wittebroodsweken slaan ze op de vlucht om bescherming te zoeken bij Davids familie in de buurt van Narbonne. Een vlucht vol ontberingen en toegewijde zorg tussen de echtelieden op zoek naar veiligheid, die uiteindelijk zal eindigen in Alexandrië.

Dit boek toont aan dat de conflicten tussen de verschillende religies eeuwenoud is dat tot op de dag van vandaag aansleept en de actualiteit beheerst. De kruistochten hebben als doel om het christendom tot in het verre Oosten te verspreiden, in werkelijkheid monden ze uit in plundertochten en massamoorden waarbij vooral Joden slachtoffer waren. Hertmans beschrijft de gebruiken met uit het Hebreeuws geleende woorden en termen die het historisch belang onderstrepen. Daaruit voortvloeiend is enig opzoekwerk aangewezen, een uitgelezen kans om de kennis van de joodse gebruiken en de in onbruik geraakte woorden bij te schaven De overblijfselen die de auteur vindt worden zintuiglijke taferelen en geven steevast een gelegenheid om de historische achtergrond verder uit te diepen, de passages wisselen voortdurend van perspectief en tijd. De auteur toont veel empathisch vermogen, de levendige beschrijvingen maken de angst, ontberingen, teleurstelling maar ook de toewijding en de liefde bijna tastbaar. Toch straalt deze roman een niet mis te verstane boodschap van hoop en kracht uit. Het aangrijpende levensverhaal van Hamoutal kruipt onder de huid en vormt een tegengewicht met het verslag van een unieke trip.

Het inlevingsvermogen en geschiedenis die perfect gelinkt wordt aan een actueel thema, samengebracht in een boeiend boek leveren vanzelfsprekend 5 sterren op.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Stefan Hertmans
TITEL:De bekeerlinge
ISBN:9789048843527
UITGEVERIJ:De Bezige Bij
PUBLICATIE:Oktober 2016
UITVOERING:Ebook

Korte inhoud:

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#23 Lees een boek dat een verhaal in een verhaal is
#24 Lees een historische roman
#25 Lees een boek met #diversiteit
#43 Lees een boek waarin religie een rol speelt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.