Bloedstollende cocktail in ‘De dorst’ van Jo Nesbø

De dorst van Jo Nesbø is een boek waar ik lang reikhalzend naar uitgekeken heb met Harry Hole, de eigenzinnige outsider, in de hoofdrol. Deze Noorse auteur is een klasse apart aan het thrillerfirmament en bewijst met dit boek waarom hij steevast bovenaan de bestsellerlijsten staat.

Jo Nesbø hoeft amper nog voorgesteld te worden, in Noorwegen staat hij aan de absolute top en zijn boeken worden volgens zijn website uitgegeven in 50 talen. Daarnaast schrijft hij ook kinderboeken met Dr. Proctor in de hoofdrol. Na enkele standalones zoals De zoon, Bloed op sneeuw, Middernachtzon, … keert Harry Hole na veel te lange afwezigheid terug. De dorst speelt zich af in Oslo, de stad waar de auteur werkt en leeft, en de plaats waar ook de andere boeken met Harry Hole zich voornamelijk afspelen.

In De dorst is Oslo in de ban van een moordenaar die het bloed van zijn slachtoffers drinkt. De politie komt geen stap verder met het onderzoek en besluit dat alleen Harry Hole met zijn aparte werkwijze dit onderzoek tot een goed einde kan brengen. Harry is een rustige man geworden, gelukkig getrouwd met Rakel en instructeur aan de politieacademie. Stiefzoon Oleg is afgekickt van de drugs en wil in Harry’s voetsporen treden. De dagelijkse routine komt onder druk te staan als Katrine Bratt, ex-collega en leider van het onderzoeksteam, hem vraagt om het team te komen versterken met zijn eigenzinnige werkwijze. Zijn categorieke weigering brokkelt geleidelijk aan af  en hij gaat uiteindelijk overstag. De titel van het boek kan op velerlei manieren geïnterpreteerd worden: in de modus operandi van de moordenaar, Harry Hole die blijft vechten tegen het alcoholisme en het gemis om zichzelf volledig te verliezen in een moordonderzoek.

Het boek is een aaneenschakeling van bloedstollende plotwendingen, de personages worden uitgediept met veel psychologisch inzicht. De dorst is een echte Harry Hole met spitsvondige dialogen, de lezer wordt wel eens op het verkeerde spoor gezet. Een relatief onbekend fenomeen als vampirisme wordt op de voorgrond geplaatst. De aparte werkwijze van de dader geeft de auteur het middel om de gevaren van de sociale media, die steeds meer een prominente rol in ons leven spelen, onbevooroordeeld in de kijker te plaatsen. De dorst staat bol van spanning die je koude rillingen bezorgd. Het boek wegleggen is bijna onmogelijk, het leest als een trein zonder een moment te vervelen. Er is maar een puntje van kritiek, de dorst is nog niet gestild wat doet hopen dat er snel een vervolg komt in deze geweldige reeks. Deze hoop wordt nog aangewakkerd door het zaadje dat Jo Nesbø helemaal aan het einde plant.

Kortom als eindoordeel blijft er geen andere mogelijkheid over dan het boek 5 sterren te geven.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jo Nesbø
TITEL:De dorst
SERIE:Harry Hole 11
ISBN:9789023471844
UITGEVERIJ:Cargo
PUBLICATIE:Juni 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Tørst
VERTAALD DOOR:Annelies de Vroom

Korte inhoud:

De politie vindt het lichaam van een vrouw; een tinderdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is, een moordenaar die bij haar thuis op haar wachtte.
De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.
Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.