Verhitte gemoederen in ‘De droogte’ van Jane Harper

Hoog tijd om De droogte van Jane Harper te lezen nu haar tweede boek onlangs uitgegeven is. Meer heb ik niet nodig om dit debuut uit de digitale boekenkast te halen. De recensies waren veelal lovend waardoor de verwachtingen vrij hoog zijn.

 

 

 

 

Jane Harper werd in Manchester, UK geboren en verhuisde op haar achtste naar Australië, waar ze het staatsburgerschap verkreeg. Ze keerde tijdens haar tienerjaren met haar ouders terug naar Hampshire, UK. Na haar studies heeft ze ruim dertien jaar als journalist gewerkt in Groot-Brittannië. Ze keerde terug naar Australië waar ze sindsdien woont en werkt als auteur. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. De rechten zijn inmiddels aan 22 landen verkocht en de filmrechten zijn gekocht door Reese Witherspoon en Pacific Standard.

Financieel rechercheur Aaron Falk keert terug naar zijn geboortedorp Kiewara voor de begrafenis van zijn oude vriend Luke Hadler, zijn vrouw Karen en hun zoon Billy. Bij aankomst krijgt Aaron afkeurende blikken en weet dat hij niet echt terug welkom is. Zijn aanwezigheid rakelt herinneringen op aan de dood van Ellie Deacon, waar hij destijds van beschuldigd is maar waarvan de ware feiten nooit naar boven zijn gekomen. Grant Dow, de neef van Ellie, en haar demente vader Matt willen Falk liever zo snel mogelijk zien vertrekken maar hij heeft aan Lukes ouders, Gerry en Barb, belooft om hun bankrekeningen na te kijken in de hoop daar een aanwijzing te vinden voor de brutale moord op het gezin. In Kiewarra heerst al 2 jaar droogte waardoor de meeste boeren het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Aangezien Falk in de plaatselijke pub een kamer heeft gehuurd, krijgt hij er regelmatig af te rekenen met ruzies en provocaties. Gretchen Schoner is blij hem terug te zien en regelmatig halen ze herinneringen op aan hun hechte vriendenclubje waar Luke en Ellie ook deel van uitmaakten. Het politiekorps van Clyde, de dichtstbijzijnde grote stad, vordert nauwelijks met het moordonderzoek. Falk slaagt er na veel aandringen in om samen met de plaatselijke brigadier Raco een onofficieel onderzoek in te stellen om de onzekerheid bij de familie weg te nemen. Hun onderzoek vordert langzaam maar gestaag.

Jane Harper weet in De droogte via flashbacks naar het verleden de oude geschiedenis feilloos in te passen in de gebeurtenissen rond de moord, zonder verwarring te scheppen. De spanning wordt vakkundig opgebouwd en is naar het einde toe te snijden. De personages worden genuanceerd uitgewerkt, ieder met zijn goede karaktertrekken zowel als zijn onhebbelijkheden. Het leven in een kleine gemeenschap wordt uitstekend beschreven, de verhoudingen onderling waarin zowel vriendschap als onenigheid de relaties beïnvloeden maken het geloofwaardig. De prachtige beschrijvingen van het desolate landschap en de afgelegen gemeenschap worden afgewisseld met gevatte dialogen.

Het boek leest als de bliksem, het verhaal is dynamisch en houdt de aandacht vast. Het einde is onvoorspelbaar, alles valt op zijn plaats. De schrijfster heeft een meer dan verdienstelijk debuut gemaakt met De droogte.

Omwille van de spanning die naar het einde toe hoog oploopt en omdat het knap geschreven is, luidt het eindoordeel 4,5 sterren, eerlijkheidshalve afgerond naar boven dus de volle 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jane Harper
TITEL:De droogte
SERIE:Aaron Falk 01
ISBN:9789044975185
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Februari 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:The dry
VERTAALD DOOR:Catalien van Paassen
Willem van Paassen

Korte inhoud:

Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter.

Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#42 Lees een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.