De nieuwe generaties zwermen uit in ‘De erfgenamen van het land’ van Tamara McKinley

Door andere bezigheden in december heb ik weinig tijd gehad om de blog bij te werken. De erfgenamen van het land heb ik in de eerste helft van vorige maand uitgelezen. Het laatste deel van de trilogie rond de families Cadwallader en Penhalligan heeft wat warmte en licht gebracht tijdens de sombere dagen in de donkerste maand van het jaar.

Tamara McKinley is van haar geboorteland Australië in haar jeugd verhuisd naar Engeland. Elk jaar naar haar geboorteland terug om research te doen voor haar boeken, die zich allemaal in Australië afspelen. Tot nu toe heeft ze twaalf romans gepubliceerd, waarvan de meeste in verschillende talen zijn uitgegeven. De erfgenamen van het land is het slot van de trilogie rond de families Cadwallader en Penhalligan.

De pioniers staan aan het einde van hun leven, hun kinderen hebben zich gesetteld en nu is het de beurt aan hun kleinkinderen en achterkleinkinderen om hun eigen leven op te bouwen. Stilaan zwermen ze uit naar onontgonnen gebieden in Australië om in harde omstandigheden een thuis te creëren voor hun nageslacht. De levens van de Cadwalladers en Penhalligan staan centraal in het boek, de ideale gelegenheid om historische feiten op een aangename manier te verwerken in een boeiend verhaal.

De Aboriginals vervreemden meer en meer van hun oude levenswijze en werken in de meeste gevallen voor de immigranten om in hun levensonderhoud te voorzien. Veel mannen slaan hun tenten op om hun geluk te beproeven op de goudvelden. Ze laten hun gezin in de steek in de hoop een grote slag te slaan. De verlaten vrouwen moeten het in hun eentje zien te rooien om te voorzien in hun levensonderhoud en de kinderen alleen opvoeden.

Tamara McKinley schrijft met veel liefde over haar geboorteland, zoals blijkt uit de wondermooie beschrijvingen van de natuur. Het taalgebruik is eenvoudig, verwerkt in een vlotte leesstijl zonder moeilijke woorden, althans in de vertaling. De familiegeschiedenis is boeiend geschreven, hier en daar komen historische feiten aan bod die onopvallend in het boek verwerkt zijn.

Erfgenamen van het land is een fantastische feelgoodroman die tot de verbeelding spreekt, een beoordeling van vier sterren is hier zeker op zijn plaats.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Tamara McKinley
TITEL:De erfgenamen van het land
SERIE:Cadwallader en Penhalligan trilogie 03
ISBN:9789032513665
UITGEVERIJ:De Kern
PUBLICATIE:Augustus 2012
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Legacy
VERTAALD DOOR:Els Franci-Ekeler

Korte inhoud:

Ruby treedt in de voetsporen van haar grootouders wanneer ze samen met haar man James de onontgonnen Australische outback in trekt. Een reis die gepaard gaat met gevaren, maar het echte gevaar komt uit een onverwachte hoek wanneer James de verleiding van de gold rush niet kan weerstaan. Ruby wordt op zichzelf teruggeworpen en de enige manier waarop ze kan overleven is door toenadering te zoeken tot Kumali, een Aboriginalmeisje.

Intussen arriveren aan de Australische kust een Haïtiaanse vrouw met een mysterieus verleden, een jonge schooljuf en een jongeman van adel. Allen zijn nog onwetend dat hun levens met elkaar vervlochten zullen worden in een land waarnaar ze met zo veel verwachtingen zijn afgereisd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.