Liefde in heden en verleden in ‘De geheime vrouw’ van Gill Paul

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:10 februari 2018
  • Berichtcategorie:Romans

In december stelde Hebban het luisterboek De geheime vrouw van Gill Paul gratis ter beschikking. Voor mij meteen een geknipte kans om een historische roman te beluisteren over een liefdesverhaal tegen de achtergrond van een stukje bewogen geschiedenis in de 20e eeuw.

Gill Paul groeide op in Glasgow en studeerde daar geneeskunde, Engelse literatuur en geschiedenis. Hierna verhuisde ze naar Londen om in het uitgeversvak te gaan werken. Ze heeft haar eigen productiebedrijf en werkt daarnaast als redacteur. Gill Paul schrijft naast fictie ook historische non-fictie. Met De geheime vrouw brengt ze de periode van de val van de tsaren en de bewogen geschiedenis in Rusland tot leven.

In De geheime vrouw worden twee verhaallijnen uitgewerkt die zich afspelen in het heden en het verleden. De opbouw van beide verhaallijnen is goed uitgewerkt. Heden en verleden vloeien perfect in elkaar over omdat de hoofdstukken zo opgebouwd zijn dat de ontwikkelingen rond de geheime liefdesrelatie geleidelijk aan worden prijsgegeven terwijl Kitty’s zoektocht vordert. De zoektocht naar de familiegeschiedenis in het heden voegt verder weinig toe, tenzij om aan te tonen dat de auteur de nodige research gedaan heeft en/of de tegenslagen in Kitty’s relatie wil linken aan die van Dmitri’s bewogen liefdesleven.

De schrijfster slaagt erin de lezer te doen geloven dat één van de Romanovs het drama overleefd heeft. De geheime vrouw is daarmee een boek waarin de vraag ‘Stel dat…’ duidelijk op de voorgrond treedt en het antwoord geloofwaardig weet over te brengen. De geschiedenis van de Romanovs blijft tot de verbeelding spreken die in een mythische sfeer is gehuld. Ook die sfeer weet de auteur vorm te geven in dit boek.

De voorleesstem van Dieuwertje Blok past uitstekend bij de romantiek van de liefdesverhalen. De personages zijn zo levendig dat ze gemakkelijk vorm krijgen in de fantasie en worden afgewisseld met gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving in duidelijke taal.

De geheime vrouw is een aangenaam boek waarin de sprongen in de tijd mooi vermengd worden met historische feiten in een fictief verhaal. Deze romantische, historische roman scoort boven het gemiddelde met 4 sterren. Een aanrader voor de liefhebbers van het genre.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Gill Paul
TITEL:De geheime vrouw
ISBN:9789046171332
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Augustus 2017
UITVOERING:Luisterboek
ORIGINELE TITEL:The secret wife
VERTAALD DOOR:Saskia Peterzon-Kotte
VOORGELEZEN DOOR:Dieuwertje Blok

Leesfragment (de link naar het leesfragment vind je onder paperback)

 

Korte inhoud:

1914 In Rusland heerst grote onrust, en het gezin van Tsaar Nicolaas II gaat een onzekere toekomst tegemoet. Groothertogin Tatiana wordt desondanks verliefd op de cavalerieofficier Dmitri, maar hun liefde – en levens – komen in gevaar als de gebeurtenissen een catastrofale wending nemen…

2016 Na een hartverscheurende ontdekking vlucht Kitty Fisher van Londen naar het afgelegen huisje van haar overgrootvader in Amerika. Hier, aan de oevers van Lake Akanabee, vindt ze een spectaculair hangertje met juwelen, dat haar leidt naar een lang begraven familiegeheim…

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#5 Lees een boek uit de Leesclub Hall of Fame
#24 Lees een historische roman
#32 Lees een what if boek
#45 Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#47 Lees een boek over een bestaand historisch figuur

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.