Een volksvertelling in ‘De heks van Duva’ van Leigh Bardugo

De heks van Duva van Leigh Bardugo is een cadeautje van Hebban tijdens de advent. Een heel dun ebook in een genre dat ik nooit lees, nogmaals een kans om een categorie aan te stippen in de reading challenge.

Leigh Bardugo is in 1975 geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles. Ze heeft aan Yale University gestudeerd en woont nu in Hollywood. Ze is naast auteur van YA ook visagiste en zingt af en toe in een bandje.  Ze is de schrijfster van de Grisha trilogie en een aantal kortverhalen die zich afspelen in dat universum. De heks van Duva is een hervertelling van een volksverhaal.

In het kleine dorp Duva waar hongersnood heerst, lijken de bossen meisjes te verslinden. Ouders manen hun dochters aan om uit de buurt van het bos te blijven en voorzichtig te zijn. Nadat Nadya’s moeder is overleden heeft haar vader Maxim lang getreurd. Karina kookte voor het gezin en slaagde erin met Maxim te hertrouwen. Ze behandelt Nadya slecht en op een dag verdwijnt het meisje spoorloos. Ze verdwaalt in het bos, aromatisch geuren lokken haar naar een hut waar de zorgzame Magda haar verwend met eten in overvloed. Nadya wordt gevraagd enkele taken op zich te nemen en sterkt snel aan. Dan wordt het tijd om terug naar huis te gaan.

De schrijfster schetst een fantasiewereld die af en toe wat verwarrend overkomt. Een modern sprookje met een duidelijke boodschap. Als je het verhaal niet te serieus neemt, is het aangenaam om lezen. Toch wordt hier en daar verwarring geschept omdat er onvoldoende uitdieping mogelijk is in een kort verhaal. Ideaal om het verstand op nul te zetten en uit te lezen in één avond maar verder weinig boeiend biedt.

Een boek dat matig kan boeien, verdient niet beter dan 2 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Leigh Bardugo
TITEL:De heks van Duva
ISBN:9789044351118
UITGEVERIJ:Blossom Books
PUBLICATIE:Augustus 2014
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:The witch of Duva
VERTAALD DOOR:Merel Leene

Korte inhoud:

Er was een tijd dat de bossen bij Duva meisjes verslonden. Zo ging het verhaal tenminste. Maar het kan zomaar zijn dat het gevaar dichterbij huis is dan gedacht Deze Ravkaanse volksvertelling is een begeleidend verhaal bij De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#17 Lees een boek dat je in één avond uit hebt
#36 Lees een hervertelling van een sprookje of legende
#44 Lees een boek uit een genre dat je nooit leest

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.