DE KALMTHOUTSE HEIDE – WANDELKNOOPPUNT.BE FOTOZOEKTOCHT 3

Vrijdag 22 juni, er rest ons nog maar één week om de 3e fotozoektocht van wandelknooppunt.be te voltooien. Met temperaturen die gaan klimmen naar 30° zijn de weerberichten voor volgende week niet zo gunstig om in de Kalmthoutse Heide te gaan wandelen. Bovendien hebben we vernomen dat brandgevaarcode oranje werd uitgeroepen voor de Heide. We besluiten dus om vandaag op weg te gaan, ondanks de hardnekkige bewolking. De gebruikelijke attributen worden bijeengezocht en met wat eten en drinken, fototoestel, verrekijker en de te zoeken foto’s trekken we naar Kalmthout.

De knooppunten voor de zoektocht op de Kalmthoutse Heide zijn:

11 – 13 – 14 – 99 – 67 – 3 – 64 – 70 – 1 – 2 – 68 – 69 – 98 – 99 – 15 – 14 – 13 – 11 totale afstand voorzien 12,5 km, de wandelgps kwam tot 14,7 km.

We parkeren de auto op parking “De Vroente”, steken de drukke Putsesteenweg over en gaan met volle moed op zoek naar de eerste foto. Het valt ons onmiddellijk op dat het allesbehalve druk is. De wandeling leidt ons richting Stappersven, het grootste ven in dit natuurgebied. Het belooft een moeilijke zoektocht te worden: er zijn enkele landschapsfoto’s te ontdekken en we vrezen dat dat geen gemakkelijke klus zal worden. Maar al snel ziet Marc een eenzame boom midden in het gras die lijkt op één van de bomen op een foto. Bingo! Even verifiëren en de eerste foto is gevonden. Als snel volgen er meerdere en nog voor halfweg zijn de landschapsfoto’s al gevonden.

Ondertussen genieten we van de prachtige wandeling die ons door het mulle zand naar de Verbindingsstraat brengt. Deze verharde weg snijdt de Kalmthoutse heide middendoor en wordt veel gebruikt door landbouwers. Ondertussen horen we talloze kikkers een concert geven, goed verscholen in de vele kleine vennetjes. Met de onmisbare verrekijker kunnen we er enkele ontdekken en zien hoe ze met gebolde wangen een enorm gekwaak produceren. Even verder nemen we de afslag naar knooppunt 70 en zien een kudde pas geschoren schapen. Begrazing vervult een sleutelrol bij het in stand houden van de heide. Evolutie naar bos wordt verhinderd, vergrassing wordt in toom gehouden en er komt meer structuur in de vegetatie. Aan de andere zijde van dit pad zorgen runderen ervoor dat het grasland niet de overhand krijgt.

Een mooie bosweg leidt ons langs het Stappersven, de zon priemt regelmatig eens door de wolken. Aan een bankje, met uitzicht, houden we een kleine rustpauze. Marc neemt de tijd om een paar mooie foto’s. te maken terwijl Tilly door de verrekijker het water en het zwerk verkent. Het vervolg van de zoektocht brengt ons langs landhuis De Markgraaf, een enorm domein van 57 ha met kasteelvilla en bijgebouwen. Net op het moment dat we er passeren komt de eigenaar thuis, met zijn privéhelikopter. Op dit deel van de wandeling vinden we nog enkele foto’s maar al snel worden we terug het natuurgebied ingeleid en trekken we richting brand- en uitkijktoren. Omdat het brandalarm code oranje is wordt de toren overdag bemand door vrijwilligers om zo snel natuurbranden te kunnen ontdekken. Een ommetje langs de Putse Moer brengt ons naar het einde van de wandeling. Een kruispunt van wandelwegen zorgt voor heel wat verwarring omdat er niet duidelijk aangegeven staat welk pad we moeten nemen richting knooppunt 14. Uiteindelijk blijkt dat we het verkeerde pad kiezen, maar we besluiten verder te gaan om even verder terug op het voorziene traject aan te sluiten. We hebben uiteindelijk 1 foto gemist maar zijn toch blij dat we besloten om deze fotozoektocht vandaag te doen en sluiten de dag af met een heerlijk etentje in de taverne aan de parking voor we terug naar huis rijden. Een namiddag stilte en natuur meer is er niet nodig om terug op adem te komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.