Een vreemd land wordt een thuis in ‘De verre kolonie’ van Tamara McKinley

Is het omdat de herfstige dagen er zich perfect toe lenen om boeken te lezen waar je een goed gevoel bij krijgt of is het omdat het gewoon zo uitkomt. In de maand november is mijn favoriete genre nog weinig aan bod gekomen. Het tweede deel van de trilogie rond de families Cadwallader en Penhalligan De verre kolonie van Tamara McKinley heb ik met veel plezier gelezen.

Tamara McKinley is in Australië geboren maar woont sinds haar jeugd in Engeland. Ze keert elk jaar naar haar geboorteland terug om research te doen voor haar boeken, die zich allemaal in Australië afspelen. Tot nu toe heeft ze twaalf romans gepubliceerd, waarvan de meeste in verschillende talen zijn uitgegeven. De verre kolonie is het tweede boek in de trilogie rond de families Cadwallader en Penhalligan.

De eerste kolonisten hebben zich vast gevestigd in hun nieuwe thuis in een land ver van hun vaderland. De verre kolonie pikt vier jaar later terug in waar Het land achter de horizon gestopt is.

Edward Cadwallader is het prototype van de Engelse adel, hij is wreed, nietsontziend en arrogant. Als hij de mooie Eloise ontmoet en met haar huwt, lijkt het even de goede kant uit te gaan maar schijn bedriegt. Hij raakt meer en meer verslaafd aan alcohol, wat uiteindelijk leidt tot een vreselijke misdaad.

Billy en Nell Penhalligan lijken erin te slagen om samen met hun partner Jack Quince een succes te maken van hun boerderij. Op hun boerderij krijgen ze de hulp van gevangenen die het zware werk helpen verlichten. Jack kijkt reikhalzend uit naar het moment dat zijn geliefde Alice. Billy en Nell hebben ondertussen een stel kinderen, die ze een warme thuis willen geven. De kennismaking tussen Nell en Alice loopt niet over rozen maar ze slagen erin om een vriendschap te ontwikkelen en de grootste tegenslagen het hoofd te bieden.

De Aboriginals worden meer en meer verdreven van hun land, hier en daar zorgt dat voor conflicten tussen de blanke kolonisten en de oorspronkelijke bewoners die met hun gebruiken en gewoonten er altijd in geslaagd zijn om in dit barre land te overleven. Het inzicht dat je als lezer krijgt in hun manier van leven betekent een meerwaarde in dit boek dat gaat over de verdere ontwikkeling van een ver continent.

Het begin van het boek is veelbelovend, Tamara McKinley probeert historische feiten te verweven in een boeiend fictief verhaal. Ze heeft een aangename schrijfstijl die gemakkelijk te lezen is. De klasseverschillen worden mooi uitgewerkt, de Aboriginals krijgen een welverdiende plaats in het verhaal. Terwijl de Cadwalladers staan voor de uitroeiing en verdrukking van de Aboriginals proberen de Penhalligans hen als gelijken te behandelen en hun kennis van het land als meerwaarde te zien om beter te leven en een plaats te geven in de nieuwe kolonie. De moeilijke verhoudingen tussen de blanke kolonisten en de oorspronkelijke Australische bevolking krijgen een gezicht. Het harde leven, de tegenslagen en de drama’s die zich afspelen worden begrijpelijk gemaakt. De schrijfster slaagt erin een mooi tijdsbeeld te schetsen. De beschrijvingen van het landschap zijn beeldend. Het boek wordt nooit langdradig en leest heel vlot. De verre kolonie is een historische roman die een redelijk realistisch beeld schetst van een ver verleden. De subplots worden goed uitgewerkt, het geheel wordt goed opgebouwd tot een plot die het beste doet hopen voor het laatste deel van deze trilogie.

Door de goede opbouw van het verhaal en het hoge leesplezier verdient dit boek 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Tamara McKinley
TITEL:De verre kolonie
SERIE:Cadwallader en Penhalligan trilogie 02
ISBN:9789032513658
UITGEVERIJ:De Kern
PUBLICATIE:Augustus 2012
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:A kingdom for the brave
VERTAALD DOOR:Els Franci-Ekeler

Korte inhoud:

Wanneer George Collinson de intrigerende Eloise in Sydney ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Maar Eloise is getrouwd met Edward Cadwallader, in alles de tegenpool van George en in staat tot gruwelijke daden. Edward zou nooit toestaan dat Eloise hem zou verlaten. Kilometers verderop staat de jonge Mandawuy, de laatst overgeblevene van zijn Aboriginal stam, voor een beslissing die zijn leven zal bepalen: voegt hij zich bij de blanken of sluit hij zich aan bij Aboriginal strijders, die een oorlog tegen de blanken voorbereiden?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.