Veelbelovend debuut, ‘De vrouw die terug moest’ van Lina Bengtsdotter

Het beste thrillerdebuut van het jaar in Zweden, dat klinkt interessant. De vrouw die terug moest van Lina Bengtsdotter nam ik toch met enige argwaan ter hand, want heb ik afgelopen maand ook het beste Deense thrillerdebuut niet gelezen en dat vond ik bijzonder teleurstellend. Aan een debuut begin ik meestal zonder veel verwachtingen maar voor ik het wist sloeg ik de laatste bladzijde om.

 

 

Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in Gullspång, heeft in Groot-Brittannië en Italië geleefd. Ze keerde naar Zweden, waar ze nu in de buurt van Stockholm leeft met haar drie kinderen en doceert in Zweeds en psychologie. Verschillende Scandinavische kranten en tijdschriften hebben korte verhalen van haar gepubliceerd. De vrouw die terug moest is haar thrillerdebuut en tevens het begin van de Charlie Lager serie, die zich afspeelt in Gullspång.

De bewoners van Gullspång zijn in de ban van de verdwijning van Annabelle Roos en organiseren zoekacties. Charlie Lager die na het overlijden van haar moeder Betty weggelopen is uit deze kleine gemeenschap, is rechercheur bij de Stockholmse politie en wordt samen met Anders door haar baas Challe naar het afgelegen dorp gestuurd. Samen met het plaatselijke politieteam proberen ze het kluwen rond de verdwijning te ontwarren. Al snel is duidelijk dat in de kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent, de geheimen angstvallig worden toegedekt en buitenstaanders niet kunnen doordringen door de muur vol stilzwijgen. Het onderzoek verloopt stroef en vordert heel langzaam. De vrienden van Annabelle kunnen zich bijna niets meer van die bewuste avond omdat ze stomdronken waren, Annabelle blijkt een oudere minnaar te hebben. Nora, Annabelles moeder, is overbeschermend voor haar dochter terwijl Fredrik, haar vader, veel toleranter is. Als Charlie persoonlijk betrokken raakt, wordt ze van de zaak gehaald. Ze trekt zich terug in haar geboortehuis en gaat eindelijk de confrontatie met het verleden aan en de geheimen stilaan opgelost worden.

De vrouw die terug moest is een scandi thriller van de bovenste plank. Het politieduo dat bestaat uit een gehuwde man wiens vrouw jaloers is en een eenzelvige vrouw met bindingsangst die regelmatig te diep in het glas kijkt. De geslotenheid van de kleine gemeenschap waar indringers met moeite getolereerd worden en geheimen angstvallig verborgen worden, de uitzichtloze situatie van de leefomstandigheden. Een voor een vormen ze steevast een onderdeel van thrillers uit de noordelijke regionen. De auteur maakt van drie aparte verhaallijnen, die op het eerste zicht weinig met mekaar te maken hebben, een samenhangend geheel met een gezonde portie spanning waarin de puzzelstukjes stuk voor stuk op hun plaats vallen. De korte hoofdstukken verhogen het tempo en lenen zich er uitstekend toe om nog snel even door te lezen. Het dorpsleven en de verhoudingen tussen de personages worden realistisch geschetst, de beschrijvingen zijn treffend, de dialogen vallen op in soberheid.

Het is een prettig leesbaar boek in een subtiele mysterieuze sfeer dat je moeilijk kan wegleggen. De ontknoping lijkt voorspelbaar maar is origineel en bijzonder verrassend. Toch overheerst het gevoel dat de auteur nog beter kan, weliswaar wegens een gebrek aan ervaring. Lina Bengtsdotter heeft een uitstekend debuut gemaakt, een veelbelovend talent in het genre. Ik kijk alvast uit naar het volgende boek in deze serie met een gezonde portie nieuwsgierigheid.

Een boek van een veelbelovend auteur in een genre dat mij helemaal ligt, 4 sterren meer dan waard.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Lina Bengtsdotter
TITEL:De vrouw die terug moest
SERIE:Charlie Lager 01
ISBN:9789402755183
UITGEVERIJ:HarperCollins Holland
PUBLICATIE:Mei 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Annabelle
VERTAALD DOOR:Ydelet Westra

Korte inhoud:

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, de ouders zijn radeloos. In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin begeeft Charlie zich naar Gullspång – het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#6 Lees het eerste deel van een serie
#16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.