EINDELIJK heb ik de kans gezien om Ik ben Pelgrim van Terry Hayes te lezen. Een boek waar ik met enige terughoudendheid aan begon omdat het enorm gehypet is. De reserves vielen al snel weg in de duizelingwekkende spiraal van terrorisme en de geheimen van de inlichtingendiensten. Het jaar is nog maar pas begonnen en ik heb het gevoel dat ik dit jaar geen thriller meer zal lezen die zo ingenieus, spannend en van hoogstaand niveau is. Terry Hayes, ik kijk reikhalzend uit naar de uitgave van je nieuwe boek in mei 2018.

Terry Hayes (1951) is een voormalig journalist en scriptschrijver. Hij was correspondent in New York en later onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Daarna werd hij producent van een actualiteitenprogramma en schreef hij diverse scripts voor bekende Hollywoodfilms. Terry Hayes is getrouwd en heeft vier kinderen. Ik ben Pelgrim is zijn debuut als auteur.

Ik ben Pelgrim komt wat moeizaam op gang, de eerste 100 pagina’s zijn op het eerste zicht een samenraapsel van losstaande gebeurtenissen. Eens de samenhang duidelijk wordt, kom je terecht in een wereld van spionage en contraspionage en de jacht op een terrorist waarvan bijna geen sporen te vinden zijn. Toch dekt de term spionageverhaal niet de hele lading, het boek is veel meer dan dat. Terry Hayes schetst een indringend portret en een inzicht in de psyche van een terrorist, wiens daden geenszins goed te praten zijn maar waarvoor je ondanks alles begrip kan opbrengen. De enige geknipte man die deze terrorist kan tegenhouden, heeft de gevaarlijke wereld van de spionage de rug toegekeerd. David McKinley, Fluisteraar genoemd en directeur van de Nationale Inlichtgendienst van de VS, en president Grosvenor overreden Pelgrim om deze opdracht aan te nemen in de nasleep van 9/11.

De dreiging die van dit boek uitgaat, is zo weerzinwekkend dat het je de adem beneemt. Het verhaal is zo ongeloofwaardig en wordt ingenieus en tot in detail uitgewerkt dat het onmogelijke mogelijk lijkt. De personages worden grondig psychologisch uitgediept met elk een eigen verleden dat blijvend invloed heeft. Het boek is ingedeeld in vier delen en beschrijven een periode die min of meer kan afgesloten worden aan het einde van elk deel. De subplots zijn subliem opgebouwd en verhogen aanzienlijk de spanning, die bijna ondraaglijk wordt naar het einde toe.

Eens in de zoveel tijd wordt een thriller uitgegeven die naar de keel grijpt. Het boek is dan ook moeilijk weg te leggen want het verhaal laat je niet meer los. Hoewel dit een debuut is, zijn er weinig losse eindjes die niet op zijn plaats vallen. Het enige minpunt is de grootheidswaanzin en de overheersing van de Amerikanen.

‘Niet om op te scheppen, maar de andere twee leden van de groep – Fluisteraar en ikzelf – behoorden tot de besten van de wereld, gewapend met alle hulpmiddelen en technologie die het machtigste land op aarde maar kon ophoesten.’

De hype was in dit geval volledig gerechtvaardigd, het boek benadert bijna de perfectie en krijgt 5 sterren.

In mei 2018 verschijnt zijn tweede boek Het jaar van de sprinkhaan bij uitgeverij A.W. Bruna.

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Terry Hayes
TITEL:Ik ben Pelgrim
ISBN:9789044961065
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Februari 2014
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:I am Pelgrim
VERTAALD DOOR:Henk Popken

Korte inhoud:

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat.
De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.
Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden.
Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#1 Lees een dik boek
#5 Lees een boek uit de Leesclub Hall of Fame
#14 Lees een boek dat al heel lang in je kast staat
#20 Lees een doorbraakboek van een bekend auteur
#34 Lees een boek met een naam in de titel
#35 Lees een boek bekroond met een Hebban Award