Moordonderzoek in 16e eeuws Antwerpen, ‘Gebroken’ van Greet Bauweleers

Aangezien ik dit jaar nog geen enkel boek van een Vlaams auteur heb gelezen, is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. De eer valt te beurt aan Gebroken van Greet Bauweleers.

Als een historica die verslaafd is aan spannende boeken zelf begint te schrijven, is het resultaat een historische thriller!
Greet Bauweleers studeerde geschiedenis aan de VUB en werkt als docente Nederlands. Ze volgde een opleiding tot stadsgids in Antwerpen en publiceerde een jeugdverhaal over ketters in de 16de eeuw. ‘Gebroken’ is het eerste, maar wellicht niet het laatste Antwerps moordmysterie. (Deze introductie heb ik letterlijk overgenomen van haar website)

Gebroken van Greet Bauweleers is onterecht nooit echt in de aandacht gekomen. De auteur schetst een mooi beeld van het leven in Antwerpen aan het einde van de 16e eeuw. Antwerpen is een bloeiende handelsstad, de boekdrukkunst beleeft haar hoogdagen, boekhandelaars doen gouden zaken. De inquisitie is in volle gang en de ketters worden opgejaagd wanneer Johanna Vermaelen vermoord wordt teruggevonden door Caroline Baeckelmans en haar minnaar Gianni di Rossi aan de oever van een rivier. Dit vormt het decor voor een moordonderzoek in een tijd waarin totaal geen technische hulpmiddelen voor handen zijn. Een historisch figuur zoals Plantin wordt in deze historische thriller een mens die toevallig veel heeft betekend voor de geschiedenis van de boekdrukkunst. Hoewel thriller in dit geval niet echt de lading dekt, het boek behoort eerder tot de categorie historische roman waarin een moordonderzoek avant la lettre wordt gevoerd.

Het leven in de Middeleeuwen was veel trager dan in de huidige maatschappij, dat tempo wordt ook gehandhaafd in het boek. De ontwikkelingen ontplooien zich heel traag wat de schrijver de kans om het leven van de hoofdpersonages en de impact van de inquisitie beter te belichten. Greet Bauweleers heeft een boek geschreven dat aangenaam is om lezen waarin langzaam maar zeker de sluier wordt opgelicht. Uiteindelijk komt de dader in nauwe schoentjes te zitten en kan gevat worden. In deze tijd waarin alles steeds sneller moet gaan, is de traagheid van dit boek een verademing en weet de auteur heel goed de tijdsgeest te schetsen. Het gebruik van termen die nu niet meer gangbaar zijn, dragen bij tot de geloofwaardigheid. Of de moord op Johanna Vermaelen ook echt heeft plaatsgevonden, is nergens in het boek terug te vinden. Wie op zoek gaat naar spanning van het hoogste niveau kan Gebroken beter links laten liggen, toch heeft Greet Bauweleers meer dan een verdienstelijk boek afgeleverd. Tot nu toe is er nog geen tweede historische thriller van haar hand verschenen, hopelijk komt daar over niet al te lange tijd verandering in. Als historica met een vlotte pen is zij de geknipte persoon om verder te gaan in dit genre.

De historische setting en de vlotte schrijfstijl leveren dit boek 4 sterren op.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Greet Bauweleers
TITEL:Gebroken
ISBN:9789460411724
UITGEVERIJ:Manteau
PUBLICATIE:Januari 2011
UITVOERING:Ebook

Korte inhoud:

Antwerpen, juli 1566. Op een verlaten plek buiten de stadsmuren wordt het lijk van Johanna Vermaelen gevonden door haar overspelige schoonbroer Gianni en zijn minnares. Toeval? De schout denkt van niet.
Gianni staat onder verdenking, maar het onderzoek loopt vast. Waarom en door wie deze respectabele huisvrouw werd vermoord is een raadsel.
Tot Gianni’s zakenpartner, drukker-uitgever Maarten, het onfrisse verleden van Johanna Vermaelen ontdekt. En Johanna is niet de enige met een geheim: ook Gianni’s minnares Caroline heeft een verborgen agenda.
Maarten raakt verstrikt in een web van ketterij, verraad en wraak. Bijgestaan door de Italiaanse schrijver Guicciardini probeert hij het mysterie te ontrafelen. Zijn speurtocht naar de dader leidt hem van de werkplaats van Plantin naar de geheime schuilplaatsen van ketters.
Ondertussen groeit overal het verzet tegen de katholieke kerk. In augustus 1566 raast de Beeldenstorm over de Nederlanden. Tijdens de vernielingen in de Antwerpse kathedraal komt het tot een ultieme confrontatie tussen Maarten en de moordenaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.