Van Geilo naar Holmenkollen in Oslo

Na een verkwikkende nachtrust maken we ons klaar voor de laatste lange autorit op Noorse bodem. We bestuderen na het ontbijt de kaart nog even om de mogelijkheden te bekijken, de keuze valt op de kortste route naar Oslo om niet te laat in het hotel in te kunnen checken. Google Maps leert ons dat we ongeveer 230 km af te leggen hebben als we niet teveel van de E-wegen afwijken.

Na het ontbijt laden we zo snel mogelijk de bagage in, we zijn goed op tijd op weg naar ons laatste verblijf in Oslo. De weg naar Gol hebben we al eens afgelegd, toch lijkt het nu heel anders dan 3 weken geleden. Weldra wordt de brede weg ons te eentonig, op een parking zoeken we een aanvaardbaar alternatief. In Bromma verlaten we de E7 en slaan af richting Eggedal. In een haarspeldbocht krijgen we een magnifiek panorama over de Brommafjord , de weg stijgt gestaag door gemengd bos. Al snel zien we veel berghutten staan, blijkbaar brengen heel wat Noren hier hun vrije tijd door. De bergen zijn niet hoog, sneeuw zien we nog slechts sporadisch. Toch is het landschap meer dan de moeite waard, hoewel er minder variatie is dan we tot nu toe gewoon zijn. De weg loopt een hele tijd langs de rivier Haglebuelva, die afwisselend een rustig stromende beek en een wilde bergrivier is. Hier en daar is er een klein dorpje of staan er nog meer berghutten. Het is duidelijk dat hier meerdere skicentra zijn maar ook in deze tijd van het jaar zie je aan veel hutten bedrijvigheid. Aan de Sagfossen stoppen we even om wat foto’s te nemen.

Een stukje voor Eggedal slaan we linksaf, even later komen we een ondertussen al bekend tolstation tegen. De tol kunnen we alleen met de kaart betalen, de verharde weg wordt een stijgende grindweg. Hier en daar is het moeilijk uit te maken wat de hoofdweg is, gelukkig helpt de kaart van de gps in de auto om de juiste weg te blijven volgen. We komen voorbij het Norefjell skisenter omgeven door talrijke hutten. Vanaf hier daalt de weg, aan de bareel die het einde van de tolweg aangeeft, is de weg terug verhard. We dalen verder tot in Noresund, hier stoppen we om een kleinigheid te eten.

Na de lunch gaat het naar Krøderen, de weg kronkelt langs het gelijknamige meer met prachtige vergezichten over water en bergen. Al snel gaat de weg verder door een berglandschap. In Geitsund nemen we weg 284 langs de Bergsjøoen en de Tyrifjord tot Sylling. Aan de andere kant van de fjord nemen we de E16, het verkeer is hier naar Noorse maatstaven druk. Oslo komt stilaan in zicht, we nemen de afrit naar Holmenkollen. De weg stijgt alweer stevig over de Holmenkollveien tot aan de Kongeveien. Rond 5 uur stoppen we aan het Holmenkollen Park hotel, op de teller staan ongeveer 280 km meer, we hebben wat omwegen gemaakt maar de autorit was zeer aangenaam. Aan het hotel staan heel wat ceremoniewagens geparkeerd voor een huwelijksfeest. We vinden nog een plaatsje waar we kort kunnen parkeren en gaan inchecken. De auto gaan we op de ondergrondse parking zetten, op de kamer zien we Oslo en haar fjord aan onze voeten liggen. Vandaag willen we de stad nog niet ingaan om te eten, we reserveren een plaatsje voor het avondbuffet, genieten in het zonnetje van een kop koffie. Het belooft een mooie avond te worden, we raken niet uitgekeken op het mooie stadspanorama met als achtergrond de Oslofjord. We gaan op tijd naar de kamer, bereiden de volgende dag voor en gaan op tijd onder de wol. De zon kleurt de hemel in magische kleuren, Marc kan het niet laten om met zijn fototoestel nog een paar plaatjes te schieten voor de gordijnen dichtgaan. Morgen gaan we het zomerse Oslo ontdekken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.