Met Wiegelied van Cilla & Rolf Börjlind heb ik als bestemming Roemenië. Op mijn leesreis rond de wereld is het zeker geen pleziertrip geworden. Vooral de confrontatie met de orgaanhandel was heftig, de reden daarvoor mag heel duidelijk zijn.

Cilla & Rolf Börjlind zijn een van de succesvolste scenarioschrijvers in de Scandinavische landen. Ze hebben o.a. de Martin Beck films op hun palmares staan. Het scenario van hun eerste boek Springvloed hebben ze geschreven. Met de reeks rond Olivia Rönning en Tom Stilton behoren ze tot de best verkopende auteurs van thrillers. Wiegelied is het vierde en voorlopig laatste deel in deze serie.

Cilla & Rolf Börjlind doen het weer, in Wiegelied brengen ze controversiële thema’s onder de aandacht. in een uitstekende thriller De problematiek rond de daklozen blijft een onderwerp, zoals reeds het geval was in de eerste 3 delen van de reeks. Daarnaast worden de thema’s rond de vluchtelingen die Zweden overspoelen, de meedogenloze gevolgen van orgaanhandel, pedofilie en de wijdvertakte criminele wereld onder de aandacht gebracht. Voor de intussen bekende hoofdpersonages blijft de vriendschap belangrijk om tijdens dit aangrijpende onderzoek gefocust te blijven op het vinden van de dader(s). Olivia Rönning is heel ambitieus in haar beginnende carrière als rechercheur en slaagt erin om de gevolgen van haar adoptie beter in perspectief te plaatsen. Tom Stilton wordt als adviseur bij het onderzoek betrokken en vindt, ondanks alles, meer en meer de drive terug die van hem een uitstekende rechercheur maakten. Zijn relatie met Luna wordt hechter waardoor het leven als dakloze een herinnering wordt. Voor Mette Olsäter begint de tomeloze inzet zijn tol te eisen. Ze neemt zich dan ook voor om na dit onderzoek de laatste jaren van haar carrière een minder veeleisende job aan te nemen bij de politie. Het is dus alweer uitkijken naar het volgende boek om te zien of haar voornemen standhoudt.

Het verhaal neemt je mee in een huiveringwekkende spiraal van manipulatie en misbruik. Vooral de weerloze kinderen die het slachtoffer zijn van deze misdadige praktijken zijn aangrijpend, de lucratieve orgaanhandel en de gevolgen daarvan zijn heftig .De schrijvers schuwen de gruwelijke details niet maar tonen het nodige respect voor de behandelde onderwerpen. De spanning is vanaf het begin te snijden, de ontwikkelingen en gebeurtenissen volgen mekaar in een strak tempo op, zonder overbodige beschrijvingen of onnodige vakterminologie worden de feiten verder uitgewerkt. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat Wiegelied mij tot tranen toe bewogen heeft, als een auteur daarin slaagt heeft hij uitstekend werk geleverd.

Vooral vanwege de behandelde thema’s en de spanning krijgt dit boek 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Cilla & Rolf Börjlind
TITEL:Wiegelied
SERIE:Rönning & Stilton 04
ISBN:9789044975567
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Februari 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Sov du lilla videung
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen.

Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.