Verbluffend debuut, ‘Het meesterwerk’ van Geir Tangen

Het meesterwerk van Geir Tangen trok meteen de aandacht toen aangekondigd werd dat het begin februari werd uitgegeven. Het mocht absoluut niet op de grote stapel belanden om dan te verdwijnen in de grote massa. Vol ongeduld was het wachten op de dag dat het op de markt kwam om het dan snel als ebook aan te schaffen en te lezen. Terecht of onterecht, daar komen jullie snel achter als je verder leest. Ik wil jullie alvast verklappen dat zijn blog nog een extra reden is om er werk van te maken de Noorse taal onder de knie te krijgen.

Geir Tangen (1970, Øystese) is bij de Noorse thrillerlezers allang geen onbekende meer. Op zijn blog plaatst hij sinds 2012 reviews over misdaadboeken en thrillers. Hij studeerde Politieke Wetenschappen en ICT. Daarna ging hij aan het werk als journalist en later als freelance redacteur voor Noorse uitgevers. Hij woont met vrouw en drie kinderen in Haugesund waar hij ook lesgeeft. Zijn debuut gaf hij in januari 2016 uit in eigen beheer, een maand later verwierf Gyldendal, de prestigieuze Noorse uitgeverij, de rechten voor de boeken met journalist Viljar Ravn Gudmundsson en politie-inspecteur Lotte Skeisvoll.

Het meesterwerk is een debuut zoals je het maar zelden tegenkomt. In het boek worden de in 2014 gepleegde moorden gelinkt aan gebeurtenissen in 2010. De twee verhaallijnen vloeien naadloos in mekaar over, worden geloofwaardig gebracht, elk hoofdstuk geeft duidelijk aan in welke periode het zich afspeelt. Aanvankelijk wordt de aankondiging van elke moord niet serieus genomen door de politie. Pas nadat een collega van Viljar het slachtoffer wordt, komt het onderzoek in een stroomversnelling en dringt de ernst van de zaak door tot inspecteur Lotte Skeisvoll. De liefde van Geir Tangen voor het Scandinavische thrillergenre krijgt een hoofdrol toebedeeld in Het meesterwerk. Ook de lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet als de verdenking die op sommige personages rust, steeds ontkracht wordt.

Van begin af aan zit de vaart erin, de spanning wordt vakkundig opgebouwd met goed uitgewerkte en veelal verrassende subplots, die uitmonden in een onvoorspelbare plot. Het verhaal sleurt je mee in een huiveringwekkende spiraal van spanning die je meezuigt tot het einde. De korte hoofdstukken dragen bij aan het hoge tempo en worden telkens vanuit een ander standpunt geschreven. Opmerkelijk is dat de moordenaar in de ik-vorm wordt neergezet. De cover straalt een mysterieuze sfeer uit, zoals het bijschrift op de cover luidt is het boek een ode aan de Scandinavische thriller, origineel en met de nuchterheid die auteurs uit het hoge Noorden typeert.

Voor liefhebbers van Scandinavische thrillers is het een absolute aanrader. Geir Tangen is een naam die zeker in het oog gehouden moet worden, iemand die in staat is zo’n debuut uit zijn pen te toveren, heeft ongetwijfeld nog veel meer in zijn mars.

Gezien het hoge niveau van dit opmerkelijke debuut waar hier en daar verwaarloosbare beginnersfoutjes zijn ingeslopen, krijgt dit boek welverdiend 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Geir Tangen
TITEL:Het meesterwerk
SERIE:Viljar Ravn Gudmundsson & Lotte Skeisvoll 01
ISBN:9789044351217
UITGEVERIJ:The House of Books
PUBLICATIE:Februari 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Maestro
VERTAALD DOOR:Hanneke Wijte

Korte inhoud:

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

# 6 Lees het eerste deel van een serie
#16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen
#23 Lees een boek dat een verhaal is in een verhaal
#25 Lees een boek met #diversiteit
#39 Lees een boek waarin muziek een rol speelt
#45 Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#49 Lees een boek over boeken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.