Spanning om van te kwijlen in ‘De hondenmoorden’ van Jens Henrik Jensen

Als fervent aanhanger van Scandinavische thrillers is Jens Henrik Jensen voor mij nog een nobele onbekende. De hondenmoorden is het eerste boek van de trilogie rond Niels Oxen en brengt me naar Jutland in Denemarken. Een bestemming waarmee ik een volgend land kan afstrepen op de landenlijst.

Jens Henrik Jensen (Denemarken, 1963) was als journalist vooral actief in de Balkan, Rusland en Zuid-Amerika. Deze achtergrond komt hem goed van pas als auteur, hij schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De hondenmoorden, het eerste deel in zijn fenomenale Oxen-trilogie.

In De hondenmoorden maken we kennis met Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde, Deense soldaat die aan lager wal is geraakt. Hij trekt zich samen met zijn hond Mr. White terug in een zelfgebouwd kamp in de bossen van Jutland. Ondertussen is Denemarken in de ban van moorden met een eigenaardige modus operandi: honden worden opgehangen, de eigenaars wacht een paar dagen later hetzelfde lot. Het zijn allemaal hooggeplaatste personen, het onderzoeksteam voelt een grote druk om de zaken zo snel mogelijk op te lossen. Niels wordt door een ongelukkig toeval verdachte in het onderzoek. Als ook de PET (de politieke inlichtingendienst van de politie) zich met het onderzoek moeit, wordt al snel duidelijk dat er veel meer aan de hand is. Margrethe Franck van de PET bijt zich vast in de zaak met desastreuze gevolgen.

Na een moeizaam begin waarin ogenschijnlijk afhankelijke gebeurtenissen de revue passeren, komt het boek goed op gang als deze aan mekaar gelinkt kunnen worden. Jensen voert de lezer mee in een spiraal van nietsontziend geweld en intriges die leiden naar de hoogste kringen van de politieke en diplomatieke wereld. De nieuwsgierigheid blijft geprikkeld met bloedstollende plots waarbij de lezer in het ongewisse wordt gelaten over het verdere verloop. In een vlot leesbare schrijfstijl worden alle verbanden samengebracht naar een fascinerende climax. Het verhaal is origineel en zindert van spanning en agressie, toch zijn er teveel toevalligheden die onrealistisch overkomen. De verwachtingen werden ingelost met elementen die aanleunen bij spionage en thriller.

De hondenmoorden is een uitstekend begin van een trilogie rond Niels Oxen. De belangstelling naar een vervolg is zonder twijfel aangewakkerd.

De originaliteit en de spanning met als enig minpunt de ongeloofwaardigheid leveren dit boek 4 sterren op.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jens Henrik Jensen
TITEL:De hondenmoorden
SERIE:Oxen 01
ISBN:9789044973563
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:September 2015
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:De hængte hunde
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse, en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margrethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden. Het verbindende element: opgehangen honden.

Leesfragment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.