Huiveringwekkende idealen in ‘Zwarte dageraad’ van Cilla & Rolf Börjlind

De serie rond Olivia Rönning en Tom Stilton houdt me in de ban, met Zwarte dageraad heb ik het derde deel gelezen. Het interessante gezelschap en de spanning vervelen geen moment. Wandelen staat door de achillespeesontsteking op een laag pitje daardoor heb ik nu meer tijd om te lezen. Niet zo goed voor de conditie maar wel een aangenaam alternatief.

Het echtpaar Cilla & Rolf Börjlind zijn succesvolle scenarioschrijvers van o.a. de Martin Beck films. Van hun eerste boek Springvloed is een tv-serie gemaakt. Met hun boeken rond Olivia Rönning en Tom Stilton hebben ze een plaats veroverd tussen de succesvolle thrillerauteurs. Zwarte dageraad is het derde boek in deze reeks.

Zweden is geschokt wanneer in Skåne een kleuter wordt vermoord. Wanneer een paar dagen later in de buurt van Stockholm opnieuw een kinderlijk ontdekt wordt, begrijpt de recherche dat ze zo snel mogelijk de dader moeten pakken. Tijdens hun zoektocht naar de moordenaar wordt een eventuele link gevonden naar de onopgeloste moord van Jill Engberg. De zaak die uiteindelijk geleid heeft tot het ontslag van Tom Stilton bij de politie. Tom heeft intussen een vaste verblijfplaats en krijgt zijn leven stilletjes aan terug op orde.

Olivia Rönning heeft besloten bij de politie aan de slag te gaan en is door Mette Olsäter in haar onderzoeksteam opgenomen. Ze denken dat de moorden gepleegd zijn vanuit racistische kringen. Tom draagt op zijn eigen manier zijn steentje bij om zijn vrienden verder te helpen bij de moeilijke zoektocht. Het web rond de moordenaar wordt stilaan kleiner tot bij forensisch onderzoek een verrassend element naar boven komt en het onderzoek in een stroomversnelling terecht komt.

Zwarte dageraad is geschreven in de beknopte schrijfstijl die de Börjlinds kenmerkt. Ze slagen erin om zelfs de beschrijvingen over de omgeving of het landschap spannend te maken. Aanvankelijk volgen de gebeurtenissen mekaar in een aanzienlijk tempo op, toch raak je het spoor niet bijster. De kindermoorden laten niemand onbewogen, naargelang het onderzoek vordert raak je in de ban van de weerzinwekkende leefwereld van de mogelijke dader(s). De inkijk in een racistische beweging en het leven in een sekte, waarin een weerzinwekkend ideaalbeeld het ultieme doel zijn, deze elementen zorgen ervoor dat de rillingen over je rug lopen.

Dit boek is het beste in de reeks tot nu toe. De karakters van de hoofdpersonages worden verder uitgediept waarin de vriendschap tussen Olivia, Tom en Mette centraal staat. Hun grote en kleine zorgen vormen een goed tegengewicht tegen de gruwelijke ontwikkeling van de moordonderzoeken.

Ook in dit boek spelen toevalligheden een grote rol, echter niet in die mate dat de geloofwaardigheid in het gedrang komt. De spanning wordt stilaan opgebouwd en kent een onverwacht en verrassend einde. Zwarte dageraad is een thriller van hoogstaand niveau, hopelijk volgen er nog veel delen in deze verslavende reeks.

Vooral door de spanning van begin tot einde en de ijzersterke plot krijgt dit boek 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Cilla & Rolf Börjlind
TITEL:Zwarte dageraad
SERIE:Rönning & Stilton 03
ISBN:9789044969184
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Mei 2015
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Svart gryning
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Olivia Rönning heeft besloten terug te keren bij de politie en wordt op een zaak gezet in de provincie Skåne. In een naburig stadje is een gruwelijke kindermoord gepleegd. Een paar dagen later wordt er nog een kind gedood, deze keer in een dorpje vlak buiten Stockholm. Bij beide kinderen, de zeven jaar oude Aram en de driejarige Emelie, is de nek op dezelfde manier gebroken.
De brute moorden op de onschuldige kinderen veroorzaken een schokgolf door het hele land.
Mette Olsäter van de Rijksrecherche is betrokken bij het onderzoek. Ze verdenkt een racistische groep die bedreigingen heeft geuit naar de ouders van de kinderen.
Als een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen iets op het spoor komt, neemt ze contact op met Mette Olsäter. De testuitslag geeft de zaak een zeer onverwachte wending…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.