Bij de nieuwe uitgaven voor de maand mei trok Grote zus van Gunnar Staalesen mijn aandacht. Als fan van misdaad van Scandinavische auteurs was Varg Veum, de privédetective en ook het hoofdpersonage, een bekende naam. Deze vertaling was het uitgelezen moment om kennis te maken met de bekendste privédetective uit Noorwegen. Het land dat me betoverd heeft na een onvergetelijke rondreis.

 

 

 

Gunnar Staalesen (1947, Bergen Noorwegen) werd na zijn studie aan de universiteit van Bergen in 1987 full-time schrijver. Hij schrijft Staalesen misdaadromans, literaire romans en kinderboeken. Vast hoofdpersoon in de misdaadromans is de privé-detective Varg Veum die werkzaam is in Bergen en zijn mannetje staat.
Varg Veum debuteert als privé-detective in 1977 in het boek Bukken til havresekken. De boeken met Veum ontwikkelen zich tot maatschappijkritische misdaadromans, waarvan er inmiddels een aantal zijn verfilmd. Staalesen won tweemaal Den gyldne revolver, voor Som i et speil in 2002 en voor Rygg i rand, to i spann in 1975, een misdaadroman zonder Veum. Een aantal boeken met Varg Veum zijn naar het Nederlands vertaald. Grote zus uit 2016 verscheen in mei 2018.

Varg Veum krijgt in zijn kantoor in Bergen het bezoek van Norma Johanne Bakkevik, ze vertelt hem dat ze zijn halfzus is en wil de detective laten uitzoeken wat er met haar petekind Emma Hagland. Ze is verdwenen kort nadat ze in Bergen is komen wonen om daar te studeren. Haar beste vriendin Åsa Lavik, die in Berlijn studeert, heeft ook al lang geen contact meer gehad met Emma. Haar moeder Ingeborg vermoedt dat Emma contact gezocht heeft met haar vader Robert Høie Hansen, die na de scheiding niets meer met zijn dochter wil te maken hebben. Hij is hertrouwd met Liv en ze wonen in Bergen met hun zoon Andreas. De zaak brengt hem naar Haugesund en omgeving, waar Veum stuit op een verkrachtingszaak uit 1975. De daders zijn nooit gevonden en het slachtoffer Veslemøy verblijft sindsdien in een psychiatrisch centrum. Als Varg John in gezelschap ziet van de broers Rorfinn en Åsmund Vangen, leden van de motorclub Bacchus waar de politie al jaren een onderzoek naar voert. De zaak komt in een stroomversnelling, de ontknoping nadert met rasse schreden.

Staalesen laat in Grote zus een behoorlijk aantal personages de revue passeren die schijnbaar allemaal ongelukkig zijn. Daardoor duurt het lang voor de verhoudingen en relaties duidelijk worden. De persoonlijke betrokkenheid van het hoofdpersonage is zeker een meerwaarde. De verkrachtingszaak en de ontwikkelingen rond de motorbende maken het verhaal verwarrend, vooral omdat heel veel informatie gegeven wordt en de verbanden nog niet kunnen gelegd worden. Af en toe moest ik het boek even terzijde leggen om alles even te laten bezinken en aanknopingspunten te ontdekken, wat niet altijd lukte. Algemeen beschouwd is het boek wel aangenaam om lezen vooral door het vlotte taalgebruik en de beknopte omschrijvingen van Bergen en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. De dialogen zijn levendig, doen ter zake en werpen een licht op de verhoudingen. De verhaalwendingen zijn goed uitgewerkt en prikkelen de nieuwsgierigheid waardoor de aandacht wordt vastgehouden. De verschillende verhaallijnen vallen samen, de ontknoping is onvoorspelbaar maar te abrupt en wekt de indruk dat de inspiratie van de schrijver was uitgeput. Na het lezen van dit boek blijft de indruk bestaan dat het verhaal niet helemaal af is. Hoewel de daders gevonden zijn, blijft het zoeken naar de missende schakel die ik althans niet gevonden heb. Het boek heeft me nog enkele dagen beziggehouden, niet omdat het extreem pakkend was maar omdat ik bleef zoeken naar kleine elementen die de plot konden verduidelijken.

Toch is dit een goed geschreven detectiveboek, die de aard van de Noorse bevolking perfect weet te schetsen en ook de overweldigende schoonheid van de natuur beknopt aan bod laat komen. Echter het gevoel iets gemist te hebben laat mij geen andere mogelijkheid dan het te beoordelen met 3 sterren.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Gunnar Staalesen
TITEL:Grote zus
SERIE:Varg Veum
ISBN:9789460687747
UITGEVERIJ:Uitgeverij Marmer
PUBLICATIE:Mei 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Storesøster
VERTAALD DOOR:Lucy Pijttersen

Korte inhoud:

Varg Veum krijgt bezoek van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Maar ze is niet gekomen om de familie­banden aan te halen, ze wil dat hij haar petekind zoekt, de 19-jarige Emma, die naar Bergen is vertrokken om daar te studeren. Na haar verhuizing uit het studentenhuis is ze spoorloos verdwenen zonder een adres achter te laten.
Het onderzoek voert Veum naar het ruige kustgebied tussen Bergen en Haugesund, waar een criminele motorbende de lakens uitdeelt. Natuurlijk laat Veum zich door het brute geweld niet afschrikken, maar dan neemt de zaak een onverwachte wending die hem ook persoonlijk raakt.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen