Jo Nesbø – Bloed op sneeuw

De recensie voor Bloed op sneeuw, een boek van een van mijn favoriete auteurs is op de achtergrond geraakt in de voorbereidingen van de reis naar Noorwegen. Tijd dus om mijn persoonlijke visie eindelijk op papier te zetten en met jullie te delen. Half april was het nog eens tijd om terug te grijpen naar een boek uit het Hoge Noorden.

Jo Nesbø wordt gezien als de succesvolste thrillerauteur in Noorwegen en heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept met zijn boeken. Hij is vooral bekend met zijn reeks rond het personage Harry Hole maar daar blijft het niet bij. Hij is tevens schrijver van kinderboeken en zijn op zichzelf staande thrillers zijn ook van hoog niveau met o.a. De zoon. Bloed op sneeuw behoort tot de ‘losse’ werken, de korte inhoud belooft een spannend boek of eigenlijk meer een novelle te worden.

Het hoofdpersonage Olav is huurmoordenaar geworden omdat dat het enige is waarin hij uitblinkt in het criminele milieu. Door zijn job leeft hij een eenzaam bestaan met heel weinig sociale contacten. Als Daniel Hoffmann, zijn baas, hem de opdracht geeft om Corina, zijn vrouw te liquideren, voelt Olav zich daar niet goed bij. Hij wordt halsoverkop verliefd op het slachtoffer, wat een ernstige complicatie oplevert voor het beëindigen van de klus.

Olav moordt in sneltempo, hoeveel doden er in dit verhaal vallen, heb ik niet geteld. ‘Bloed op sneeuw’ heeft alle elementen voor een goede thriller, toch worden de subplots nooit verweven tot een mooi en vooral spannend geheel. Soms wordt een tipje van de sluier opgelicht wat er in Olavs hoofd omgaat, toch blijft het een magere poging. De gebeurtenissen volgen elkaar in een razend tempo op en worden op de typerende manier van de auteur vol details beschreven. Toch blijf je als lezer op je honger zitten omdat niets echt diepgang krijgt. De plot wordt naar het einde toe heel voorspelbaar, het lijkt wel of Nesbø er aan het einde geen zin meer in had.

Eén passage vond ik toch wel opmerkelijk, vooral omdat het zo mooi omschreven is:
“Ik had gedacht dat het bloed op de sneeuw zou bevriezen en daar zou blijven liggen. Maar in plaats daarvan zoog de sneeuw het op, het werd naar beneden getrokken, verstopt, alsof de sneeuw er zelf iets aan had. Terwijl ik naar huis liep, stelde ik me voor hoe er een sneeuwpop uit de sneeuw zou verrijzen, een met nauwelijks zichtbare aderen onder een lijkbleke huid van ijs.”

In het rijtje boeken van Jo Nesbø is dit met voorsprong het meest teleurstellende. Van mij krijgt het een magere 3 sterren omdat de elementen een thriller waardig allemaal aanwezig waren, het geheel kon niet boeien en miste spanning. Als dit een dikker boek was geweest, twijfel ik eraan of ik het einde wel had gehaald. De auteur is tot veel meer in staat, zoals bekend uit zijn reeks rond Harry Hole. Hiermee schrap ik de schrijver zeker niet uit de lijst van favorieten maar dit boek laat me met een onbevredigd gevoel achter.

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jo Nesbø
TITEL:Bloed op sneeuw
ISBN:9789023490388
UITGEVERIJ:De Bezige Bij
PUBLICATIE:September 2015
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Blod på snø
VERTAALD DOOR:Annelies de Vroom

Leesfragment

Korte inhoud:

Olav leeft een eenzaam leven. Want als je huurmoordenaar van beroep bent is het moeilijk om leuke mensen te ontmoeten. Nu heeft hij eindelijk de vrouw van zijn dromen leren kennen. Maar hij stuit op twee problemen: ze is de vrouw van zijn baas, en hij heeft zojuist de opdracht gekregen haar te vermoorden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.