Rode sneeuw van Jørn Lier Horst is ongewild verdwenen op de omvangrijke leeslijst. Met de verschijning van een nieuw boek in het vooruitzicht heb ik het eindelijk ergens in mijn digitale boekenkast opgediept. Een boek van een tot nu toe onontdekt auteur is altijd extra spannend, de verwachtingen zijn tamelijk hoog.

 

 

 

 

Jørn Lier Horst (1970, Bamble Noorwegen) was sinds 1995 tot aan zijn ‘pensionering’ in 2013 politieman in het Larvik. Hij leidde daar het team rechercheurs. De werkplek van het personage William Wisting was maar een paar deuren verwijderd van Horsts eigen politiebureau. Door zijn schrijftalent en zijn ervaring op de straat vormen zijn boeken een zeldzame combinatie van fictie en werkelijkheid. Horst debuteerde met Nøkkelvitnet, een thriller gebaseerd op een waargebeurde moord. Hij schrijft ook spannende boeken voor young adult-lezers en voor kinderen. Voor Rode sneeuw won hij de Glazen Sleutel 2013 voor beste Scandinavische misdaadroman en de Gouden Revolver 2013 voor beste Noorse thriller.

Ove Bakkerud treft in de herfst een ravage aan in hun zomerhuisje in Stavern waar hij een rustig weekend wil doorbrengen om het winterklaar te maken In het nabijgelegen zomerhuis, dat eigendom is van Thomas Rønningen, een bekende tv-presentator, brandt licht en hij belt de politie. Veel huisjes zijn verlaten maar in het huis van de tv-ster treft de politie een zwaar mishandeld lijk aan. William Wisting maakt deel uit van het rechercheteam uit Larvik , dat opgeroepen is na de lugubere ontdekking. Het lijk wordt door een begrafenisondernemer vervoerd naar het forensisch lab in Oslo maar verdwijnt onderweg spoorloos, de lijkwagen wordt uitgebrand teruggevonden. Als Line, Wistings dochter, in het geërfde zomerhuisje van haar vader wil gaan logeren om de verbroken relatie met haar vriend Tommy te verwerken, probeert William haar tegen te houden omdat het dichtbij de huisjes ligt die deel uitmaken van het onderzoek. Tijdens een wandeling in de buurt vindt zij aan boord van een verlaten roeiboot een lijk. Om de eenzaamheid geen kans te geven, begint ze met het schrijven van een thriller. Het verband met de inbraken en het andere lijk wordt snel aangetoond. Wisting slaagt erin een wankel evenwicht te vinden tussen zijn bezorgdheid voor zijn dochter en het opsporen van de misdadigers. Al snel wordt een verband aangetoond met de golf van inbraken en de moord in Stavern en wordt een misdaadnetwerk blootgelegd met vertakkingen tot Litouwen.

“Ze hadden het antwoord, maar moesten hun creativiteit om de wegen te vinden die ernaartoe hadden geleid.”

Als gewezen rechercheur komen de ervaringen van Jørn Lier Horst ongetwijfeld van pas, het lijkt alsof het hoofdpersonage de verpersoonlijking is van de schrijver. Dit draagt bij tot een genuanceerd beeld van de misdaden en de personages, iets wat in vele andere thrillers dikwijls mankeert. Hij slaagt erin gevoelige, maatschappelijke thema’s, zonder oordeel te vellen, onder de aandacht te brengen. Dit standpunt komt het verhaal ten goede omdat alles minder zwart wit wordt voorgesteld. De auteur beschrijft heel gedetailleerd de vondst van de lijken zonder verbloemende woorden te gebruiken. De beschrijvingen van het kustlandschap evenals de stilte en de uitgestrektheid ervan weet hij feilloos weer te geven en daarmee gepaard gaand ook het respect voor de natuur. De dialogen zijn een weerspiegeling van de geslotenheid van de personages, geen woord te veel wordt gebruikt. Het boek is zeker niet ijzingwekkend spannend, toch wordt de aandacht vastgehouden door het ingewikkelde web van misdaad dat geschetst wordt. Naarmate de ontknoping nadert, is het moeilijk om het boek terzijde te leggen omdat de nieuwsgierigheid naar de afloop geprikkeld wordt en het ongeduld toeneemt om de oplossing te weten. De plot is onvoorspelbaar en is goed uitgewerkt. Daarmee is Rode sneeuw een uitstekende thriller zonder echt een uitschieter te zijn.

De eerste kennismaking met een tot nu toe onbekend auteur is vast en zeker een meevaller en wordt toegevoegd aan de te volgen schrijvers uit het hoge Noorden. Het lijstje wordt alsmaar langer, hopelijk barst het niet uit zijn voegen

De opbouw van het verhaal en de persoonlijke benadering van de schrijver maken dit boek tot een 4 sterren thriller.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jørn Lier Horst
TITEL:Rode sneeuw
SERIE:Wisting Kwartet 01
ISBN:9789044974454
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Oktober 2016
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Vinterstengt
VERTAALD DOOR:Kim Snoeijing

Korte inhoud:

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.

Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#26 Lees een boek met een kleur in de titel