Persoonlijk dilemma in ‘Judas’ van Astrid Holleeder

Met Judas van Astrid Holleeder ga ik voor een keer nog eens de toer van de non-fictie op. De naam Holleeder klinkt sinds de jaren ’80 ook in België als een klok . Nu in Nederland een groot proces tegen deze crimineel in de rechtbank loopt, leek het mij dan ook het perfecte moment om dit boek te lezen.

Astrid Holleeder (Amsterdam, 1965) is een Nederlands advocaat en auteur. Ze is de jongste zus van crimineel Willem Holleeder en was samen met haar oudere zus Sonja en een ex-vriendin van Willem, Sandra, getuige tegen haar broer in het Passageproces. In 2016 publiceerde ze het boek Judas, over de relatie met haar broer Willem, zijn dominantie over hun familie en de invloed van zijn leven in het criminele circuit op zijn directe omgeving.

Astrid begint aan het boek na het afleggen van kluisverklaringen tegen haar broer Willem. Via flashbacks keert ze regelmatig terug naar haar jeugdjaren in de Jordaan, de innige relatie die ze met haar zus Sonja heeft, het dilemma waar ze mee worstelt voorafgaand op haar verklaringen bij justitie, leven onder het juk van een gewelddadige vader en een criminele broer, het wantrouwen dat onlosmakelijk een deel van haar leven is, de obstakels waar ze door de negatieve bijklank van haar achternaam mee te maken krijgt in haar beroepsleven als advocate. Rekening houdende met haar bevooroordeelde positie vanwege haar directe betrokkenheid schetst het boek een portret van een leven dat onvoorstelbaar is voor iemand die in een veilige omgeving is opgegroeid.

De impact van het familiegeweld, omschrijft ze zelf als volgt in het hoofdstuk Mama (2013/1970):

‘We waren druk een dansje aan het oefenen om op het schoolplein te laten zien, toen de deurbel ging. Alle vier riepen ze in koor: ‘Papa is thuis!’ Ik trok wit weg en begon over mijn hele lichaam te trillen. Papa is thuis? Er komt nu een papa naar boven? Ik raakte volledig in paniek en keek rond waar ik me kon verstoppen. Maar dat ging niet. Zij begrepen niet waarom ik plotseling door de kamer begon te rennen en zeiden dat ik niet zo gek moest doen.’

Het verscheurende dilemma voorafgaande aan het afleggen van de kluisverklaringen weet ze duidelijk over te brengen. De angst voor ontdekking bij het onopvallend vastleggen van de bewijzen tegen haar broer voor de liquidaties, in het bijzonder de moord op haar schoonbroer Cor van Hout, is voelbaar. Astrid vindt dat er paal en perk moet gesteld worden aan de misdrijven van haar broer. Ze haalt haar oudere zus Sonja en Sandra over om ook bezwarende verklaringen af te leggen aan de Criminele Inlichtingen Eenheid. Ook de impact van het leven na het afleggen van de kluisverklaringen komt sporadisch aan bod.

Hoewel het een uitstekend boek is, komt het soms wat warrig over. Het lijkt alsof ze soms de draad wat kwijtspeelt, zoals ook wel eens gebeurd in een gesprek, en daardoor belangrijke details vergeet. Het is een levensverhaal uit de grond van het hart gebracht, de boodschap in het boek geeft daar voldoende duidelijkheid over. Het taalgebruik en de manier van communicatie binnen de familie, die voor haar normaal is geworden, is voor een buitenstaander niet vanzelfsprekend, een toelichting hier en daar had op zijn plaats geweest. Het boek leest als een trein, het taalgebruik is soms verwarrend omdat niet alles echt alles heel duidelijk is door de verdekte terminologie die Astrid en haar familie eigen geworden is.

Dikke chapeau voor de moed die het schrijven van dit ongelooflijke relaas ongetwijfeld gekost heeft maar ook het opstaan tegen een broer waar ze, ondanks zijn criminele activiteiten, toch van houdt. Of dat lukt, is nog afwachten maar ondertussen staat dit boek garant voor enkele spannende uren lezen.

Vooral omdat het soms wat moeilijk om volgen is, krijgt Judas 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Astrid Holleeder
TITEL:Judas
ISBN:9789048825035
UITGEVERIJ:Lebowski Publishers
PUBLICATIE:November 2016
UITVOERING:Ebook

Korte inhoud:

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#1 Lees een dik boek
#2 Lees een Nederlands debuut
#3 Lees een boek van Bekende Nederlander
#13 Lees een in 2017 bekroond boek
#20 Lees een doorbraakboek van een bekende auteur
#27 Lees een waargebeurd boek
#34 Lees een boek met een naam in de titel
#35 Lees een boek bekroond met een Hebban Award

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.