Manchesters duistere onderwereld, Sirenen van Joseph Knox

Een debuut is altijd spannend, zeker als je veel lovende dingen leest over dat boek. Sirenen van Joseph Knox is zo’n debuut dat mijn aandacht trok. Een mooie actie op Hebban waarbij ik het ebook voordelig kon aankopen, haalde alle twijfels weg. 

Op Hebban werd ook de nodige aandacht besteed aan dit boek, waardoor mijn nieuwsgierigheid nog meer geprikkeld werd. Zo was er het artikel De verrassende outsider uit Engeland en kwam het boek ook aan bod bij ‘Hot or not’, nog extra redenen om dit thrillerdebuut niet op de grote stapel te laten belanden in de categorie ‘moet ik ooit eens lezen’.

De introductie over de auteur heb ik letterlijk overgenomen van de website van de uitgever. Joseph Knox is geboren en opgegroeid in de omgeving van Stoke en Manchester, waar hij in cafés en boekhandels werkte voor hij naar Londen verhuisde. Hij is een dwangmatige hardloper, schrijver en lezer. Sirenen is zijn eerste thriller.

Het boek begint met Aidan Waits die een nachtdienst draait in het criminele Manchester. Aidan is een agent die in onmin geraakt is maar van zijn baas een undercoveropdracht krijgt als de dochter van een vooraanstaand politicus van huis is weggelopen. Ze heeft haar intrek genomen bij Zain Carver, de belangrijkste drugsbaron in Manchester. Die opdracht brengt hem naar de donkere onderwereld waarin seks, drugs en criminaliteit de hoofdrol spelen. In deze criminele onderwereld liggen er altijd kapers op de kust om de macht over te nemen.

Het milieu waarin het boek zich afspeelt wordt onverbloemd en rauw in beeld gebracht. Het wordt een beetje verwarrend als teveel personages in het verhaal betrokken worden. Elk met een eigen verleden, aan drugs of seks gerelateerd. De uitdieping van de karakters had zeker beter gekund, sommige passages worden snel afgehandeld waardoor je een beetje op je honger blijft zitten. Geschreven in een stijl die mijn voorkeur wegdraagt, kan het boek nog wel bekoren. Over het geheel bekeken stijgt het amper boven de middelmaat uit.

Misschien waren na de lovende woorden, de verwachtingen een beetje te hoog gespannen. Dit gezegd zijnde, in een wereld waarin drugs, seks en criminaliteit hoogtij vieren, lagen de mogelijkheden voor een bovenmaats goede thriller voor het grijpen. Een kans die de auteur heeft laten voorbijgaan waardoor het een goede thriller is geworden. Als debuut kan het zeker tellen, ik kijk dus zeker uit naar een volgend boek van dit nieuwe talent.

Van mij krijgt het 3,5 sterren, naar goede gewoonte worden dat er uiteindelijk 4.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Joseph Knox
TITEL:Sirenen
ISBN:9789044351279
UITGEVERIJ:The House of Books
PUBLICATIE:April 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Sirens
VERTAALD DOOR:Jan Mellema

Leesfragment

Korte inhoud:

Aidan Waits is een uit de gratie gevallen agent die wordt gedwongen deel te nemen aan een undercoveroperatie. Het is zijn taak om de Franchise te schaduwen, een gang geleid door Zain Carver, die drugs verspreidt vanuit het bruisende uitgaanscentrum van Manchester. Maar als David Rossiter, een vooraanstaand parlementslid, de politie benadert omdat zijn dochter zich heeft aangesloten bij de Franchise, verandert alles…

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.