Degelijk detectivewerk in ‘Koekoeksjong’ van Robert Galbraith

Koekoeksjong van Robert Galbraith is uitgekomen in de periode dat mijn te lezen lijst alleen maar groter werd. Het boek heeft mijn aandacht getrokken toen enige tijd na het verschijnen van dit boek bekend werd dat achter dit pseudoniem niemand minder dan J.K. Rowling schuilging. Het is meteen het eerste boek van een serie die ik dit jaar hoop af te vinken.

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, bekend van de boeken met Harry Potter die wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten stonden.
Joanne Rowling (1965, Bristol, UK) studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de universiteit van Exeter. Ze verhuisde naar Portugal waar ze haar eerste man leerde kennen. Na de scheiding keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. In Edinburgh, leert haar tweede man kennen en zet na de succesvolle Harry Potter reeks haar eerste stappen in boeken voor volwassen. In 2012 verschijnt Een goede raad onder haar eigen naam. Een jaar later wordt het debuut onder haar pseudoniem uitgegeven. Koekoeksjong is het eerste boek met detective Strike Cormoran in de hoofdrol.

Het hoofdpersonage Cormoran Strike is een veteraan die in Afghanistan een been verloren heeft en nadien aan lager wal is geraakt met zijn werk als detective met torenhoge schulden. In Koekoeksjong staat hij op een keerpunt in zijn privéleven, hij is dakloos na een mislukte relatie en woont op zijn kantoor. Op haar eerste werkdag wordt Robin, de secretaresse die gestuurd is door het uitzendkantoor, letterlijk omver gelopen door haar werkgever. Ze doet haar werk voor de detective met veel plezier maar de kans om vast in dienst te worden genomen is klein.Groot is de verbazing als John Bristow het kantoor binnenstapt en Strike de opdracht geeft om de omstandigheden rond de zogenaamde zelfmoord van zijn zus Lula Landry, een topmodel, te onderzoeken. Als blijkt dat John ook de broer is van zijn overleden jeugdvriend Charlie twijfelt Cormoran niet langer om van deze zaak een succes te maken. De laatste twijfels worden weggenomen als blijkt dat de opdrachtgever bereidt is het dubbele honorarium te betalen.

Dit is de aanzet voor een ouderwets detectiveverhaal, het lage tempo voelt wat onwennig aan en doet veeleer denken aan thrillers uit lang vervlogen tijden à la Christie. Af en toe verzandt het verhaal in overbodige details of passages. De personages worden mooi uitgediept, de omstandigheden die geleid hebben tot de dood van het bekende model worden geloofwaardig uitgewerkt. Met de nodige aandacht worden de privé omstandigheden en de relaties van de hoofdpersonages beschreven. De lezer krijgt bij de Bristows een inzicht in een leven dat voor de meesten onder ons onbereikbaar is. Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is, werkt de auteur naar een plot toe dat verrassend genoemd kan worden. Galbraith levert een boek af dat prettig leest maar soms verveelt. Anderzijds is het een verademing om een detectiveverhaal te lezen waarin de gebeurtenissen zich traag ontwikkelen. Dit boek is zeker niet geschikt voor lezers die op zoek zijn naar een hoge dosis spanning maar voor diegenen die met enige nostalgie terugdenken aan een ontspannen detectiveverhaal is het zeker een aanrader.

Koekoeksjong is een ontspannende detective pur sang, wat resulteert in een eindbeoordeling van 3 sterren. Benieuwd wat het volgende boek in de reeks, Zijderups, te bieden heeft.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Robert Galbraith
TITEL:Koekoeksjong
SERIE:Cormoran Strike 01
ISBN:9789460239106
UITGEVERIJ:Boekerij
PUBLICATIE:Oktober 2013
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:The cuckoo's calling
VERTAALD DOOR:Sabine Mutsaers

Leesfragment (klik op de cover om het leesfragment te openen)

Korte inhoud:

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt privédetective Cormoran Strike in.

Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken. Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de rich and famous nemen de zaken een steeds duisterder wending – en loopt hij zelf steeds meer gevaar…

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#1 Lees een dik boek
#6 Lees het eerste deel van een serie
#14 Lees een boek dat al heel lang in je kast staat
#25 Lees een boek met #diversiteit
#48 Lees een boek van een auteur met pseudoniem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.