Anders zijn in het Rusland van de 19e eeuw in ‘Kolja’ van Arthur Japin

Kolja van Arthur Japin is het boek waarmee ik leesjaar 2017 heb afgesloten. Het was de eerste blind date die ik met een boek maakte, die erin bestond om aan de hand van een kort leesfragment en vijf steekwoorden je in te schrijven voor de blind date leesclub voor het boek naar eigen keuze. Groot was mijn verbazing toen ik één van de gelukkigen was die geselecteerd werd voor #Blind date 5.

Arthur Japin ( Haarlem, 1956) is een Nederlands acteur en schrijver. Als acteur speelde hij diverse rollen voor radio, film en televisie en op het toneel. In 1987 stopte hij met acteren en begon met schrijven. In 1996 debuteerde hij met Magonische Verhalen. Zijn romans en verhalen hebben meestal een autobiografische of historische kern. Enkele romans zijn o.a. De zwarte met het witte hart, De droom van de leeuw, Een schitterend gebrek, De overgave, Vaslav, … Voor Een schitterend gebrek ontving hij in 2004 de Libris Literatuur Prijs.  Kolja is een roman over een doofstomme jongen en diens vriendschap met de broers Tsjaikovski.

In Kolja wordt een fictief verhaal verweven met historische feiten. Het verhaal wordt goed opgebouwd in de hoofdstukken die de tijd bestrijken van het overlijden van Pjotr Tsjaikovski tot diens begrafenis. De notities uit het dagboek van Modest, die een periode van bijna twintig jaar overbruggen geven een goed inzicht in de relaties tussen de broers enerzijds en Kolja anderzijds. Hoewel dit boek omschreven wordt als een detective gaat het vooral over familiebanden, vriendschap en toewijding. De doofheid van Kolja en de homoseksualiteit van de Tsjaikovski’s zijn gevoelige thema’s in de Russische maatschappij aan het einde van de 19e eeuw maar de schrijver diept deze thema’s niet voldoende uit waardoor het afstandelijk overkomt.

Het anders zijn in de titel van de recensie verwijst enerzijds naar de doofheid van het hoofdpersonage Kolja en anderzijds naar de homoseksualiteit van Modest en Pjotr Tsjaikovski. Een thema dat brandend actueel is in het hedendaagse Rusland. Op p. 101 wordt dit als volgt omschreven:

‘Anders zijn is ook een toverkracht. Het onbekende jaagt de doorsnee schrik aan, en roept ontzag op. Even is de norm zijn houvast kwijt.’

Het boek is vlot leesbaar, de stijlafwisseling tussen de hoofdstukken en de dagboeknotities is duidelijk en aangenaam om lezen. De hoofdstukken zijn opgebouwd uit korte zinnen zonder moeilijke woorden, die afgewisseld worden door goede dialogen. De dagboeknotities zijn geschreven als een persoonlijk verslag met poëtische beschrijvingen van personen en gebeurtenissen.

Kolja is een roman met een goed opgebouwd verhaal dat ondanks de gevoelige onderwerpen niet genoeg raakt en daardoor ‘slechts’ 4 sterren verdient.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Arthur Japin
TITEL:Kolja
ISBN:9789029509916
UITGEVERIJ:De Arbeiderspers
PUBLICATIE:September 2017
UITVOERING:Hardcover

Korte inhoud:

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.