In het spoor van de pioniers naar ‘Het land achter de horizon’ van Tamara McKinley

Na alle spanning van de vorige boeken ben ik toe aan een portie feelgood. Met Het land achter de horizon van Tamara McKinley ga ik in het kielzog van James Cook en de eerste vloot met gevangenen, soldaten en kolonisten naar Australië. Het avontuur lonkt op een onbekend continent op de leesreis rond de wereld.

Tamara McKinley (Launceston Tasmanië, 1948) verhuisde als kind al naar Groot-Brittannië. Ze keert regelmatig terug naar Australië om research te doen voor haar boeken die zich allemaal daar afspelen. Ze debuteerde met Mathilda’s laatste dans en heeft ondertussen 12 romans op haar naam staan. Het land achter de horizon is het eerste deel van de trilogie rond de families Cadwallader en Penhalligan en gaat over de eerste nederzettingen in Australië.

Het verhaal begint in Cornwall in het jaar 1768 wanneer Jonathan Cadwallader, graaf van Kernow, reikhalzend uitkijkt naar zijn ontmoeting met de vissersdochter Susan Penhalligan. De lezer krijgt daarmee de indruk dat het in dit boek om een onvervalst liefdesverhaal gaat. Doch schijn bedriegt, Tamara McKinley neemt je mee bij de ontdekking van Australië op het schip van James Cook en op de eerste vloot met gevangenen, soldaten die de orde moeten handhaven en de pioniers die een nieuw leven willen opbouwen ver van hun vaderland.

De harmonie die de Aboriginals al eeuwen hebben kunnen handhaven wordt hevig verstoord met de komst van de blanken. De auteur verweeft de leefwereld van de Aboriginals in het verhaal. Hun kijk op de indringers en de voorzichtige toenadering belicht hun standpunt van de kolonisatie. Deze historische roman is fictief waarin historische feiten verweven worden in het verhaal met mooie plotwendingen, de ontberingen tijdens de overtocht en bij de opbouw van een nieuwe kolonie worden levendig beschreven. Het boek is vlot leesbaar, aan het begin van het boek staat een lijst met historische feiten met een beknopte tijdlijn, die als leidraad kan dienen bij het fictieve verhaal. De personages worden goed uitgewerkt waardoor de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld in het lief en leed van de personages. Het boek bestrijkt een breed spectrum van de pioniers. Zo zijn er de kansen die de gevangenen krijgen om een nieuw leven op te bouwen op geschonken land, het wederzijds vertrouwen dat nodig is om in de hardste omstandigheden het hoofd boven water te houden. Een mooi voorbeeld hiervan is de vriendschap tussen Billy Penhalligan met zijn vrouw Nell en Jack Quince die ooit een bloeiende boerderij willen opbouwen op het land dat ze toegewezen hebben gekregen. Met Susan en Ezra Collinson en hun kinderen wordt de rol van de kerk in deze nieuwe wereld verduidelijkt. De overheersing van de aristocratie blijft ook ver van het vaderland bestaan in de rol van de soldaten die de gevangenen moeten bewaken en de straffen die uitgedeeld worden. De veerkrachtigheid van de personages die ondanks alles de moed houden om van de hun geboden kansen een succes te maken. Het land achter de horizon verdient zeker een plaats bij de historische romans maar stijgt niet boven de middelmaat uit. Tamara McKinley slaagt erin om een bladzijde in de geschiedenis van de kolonisatie op onbekommerde wijze te beschrijven waar je ondanks alles blij van wordt.

Vooral omdat het verhaal vanuit verschillende standpunten verteld wordt, krijgt dit boek 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Tamara McKinley
TITEL:Het land achter de horizon
SERIE:Cadwallader en Penhalligan trilogie 01
ISBN:9789032513641
UITGEVERIJ:De Kern
PUBLICATIE:Juli 2012
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Lands beyond the sea
VERTAALD DOOR:Els Franci-Ekeler

Korte inhoud:

1768. Al duizenden jaren leven de Aboriginals, de tot dan toe enige bewoners van Australië, in harmonie met het land. Maar in de achttiende eeuw verandert alles: grote boten met witte ‘geestmensen’ verschijnen aan de horizon en de kust wordt op brute wijze veroverd. Een van de opvarenden aan boord van de Endeavour is de rijke avonturier Jonathan Cadwallader. Hij kan zijn geluk niet op dat hij op ontdekkingsreis is, weg van het saaie leven in Cornwall. Zijn achtergebleven geliefde, Susan Penhallig, is ontroostbaar, nog onwetend dat ook haar lot zal liggen in het land achter de horizon. Voor Billy Penhalligan ligt het anders. Als veroordeelde is hij op transport gezet naar Australië en het enige dat hem op de been houdt, is de vage belofte van een nieuw begin. Maar voor alle drie zal het nog lang duren voor ze hun geluk kunnen beproeven…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.