Op zoek naar houvast in ‘Lief van je’ van Roanne van Voorst

Lief van je van Roanne van Voorst mag de spits afbijten en is een specialleke. Dankzij de #hebbanadvenstkalender was ik één van de 150 gelukkigen die een exemplaar mocht lezen die de uitgeverij ter beschikking stelde aan vroege lezers. In ruil vroeg Hebban om voor 31 januari een recensie bij het boek te plaatsen, vanzelfsprekend hoort die recensie ook op de blog thuis.

Roanne van Voorst (1983) is antropoloog en schrijfster van zowel non-fictie als fictie. In 2010 bracht zij haar eerste boek uit. In 2014 promoveerde zij cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Lief van je is haar vijfde boek en tweede roman.

Het leven van de familie Chaulk wordt op zijn kop gezet als hun zoon zelfmoord pleegt. Vooral Rêve weet het verdriet voor haar broer Justin niet te plaatsen terwijl de ouders nagenoeg geen verdriet tonen en hun leven rustig zijn gangetje blijft gaan. Rêve vindt geen aansluiting meer bij haar vrienden, stopt met haar studies en neemt de beslissing om naar het leger te gaan. De wereld van discipline en regels geven haar het houvast waar ze naar op zoek was. Tijdens een missie in Syrië munt ze uit in haar werk maar als ze gewond wordt, voelt ze zich aan haar lot overgelaten.

De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan en heeft waargebeurde verhalen van soldaten mooi verweven in het verhaal. De hoofdstukken die zich afspelen tijdens de diensttijd van Rêve zijn geloofwaardig en geven een inzicht in het leven binnen het leger.

Het boek mist het gevoel dat nodig is om het indringende verhaal echt tot leven te wekken. Het verhaal komt afstandelijk over waardoor de indruk wordt gewekt niet meer als een observator te zijn van de strubbelingen om het leven terug zin te geven na de fatale beslissing van Justin. De auteur weet het gevoel van rouw over te brengen naar de lezer, zoals volgend citaat aantoont:

‘Ik had ook geen toekomst meer, maar dat kwam niet omdat die abrupt van mijn leven was afgesneden, maar omdat ik me binnen mijn leven geen toekomst meer kon voorstellen.’

De schrijfstijl is aangenaam zonder gebruik van ingewikkelde zinnen en uitgebreide beschrijvingen, de dialogen zijn levensecht. Op sommige momenten lijkt het verhaal echter een verslag van gebeurtenissen dat nagenoeg geen gevoelens opwekt. Vooral vanwege deze afstandelijkheid laat het weinig indruk na en stijgt het nooit boven de middelmaat uit. Dit boek krijgt een beoordeling van 3 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Roanne van Voorst
TITEL:Lief van je
ISBN:9789492037763
UITGEVERIJ:Uitgeverij Brandt
PUBLICATIE:Februari 2018
UITVOERING:Paperback

Leesfragment

Korte inhoud:

‘Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen.’

Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld? Het was lief van haar geweest – zeiden haar ouders – haar broertje een keer mee uit te nemen, maar zij geloofden dat ze onschuldig was.
Het enige wat ze nu nog kon doen, was de strijd afmaken die hij wilde beginnen in Syrië. Langzaam en onafwendbaar voltrekt het noodlot zich.

Lief van je is een ontluisterende en actuele roman, over kameraadschap, eenzaamheid en angst voor het onbekende, gebaseerd op waargebeurde verhalen van militairen.

 

Categorieën voor dit boek:

#16 – Lees een boek dat in 2018 is verschenen
#25 – Lees een boek met #diversiteit
#29 – Lees een boek dat zich afspeelt in een oorlog

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.