Feelgood met een ernstig kantje in ‘Liefde met gebruiksaanwijzing’ van Alne van Wijnen

Een gekregen paard mag je niet in de bek kijken, een gezegde dat zeker niet opgaat voor Liefde met gebruiksaanwijzing. Dit boek heb ik gewonnen door de naamloting in de facebookgroep ‘Hebban – We Love Feelgood’, een aangename verrassing.

Een jaar na haar debuut Halsoverkop is de tweede feelgood roman Liefde met gebruiksaanwijzing van de Nederlandse Aline van Wijnen een feit.

Robin is freelance schrijfster, meermaals gekwetst in de liefde en vastbesloten nooit meer verliefd te worden. Wanneer ze Max ontmoet, weert ze al zijn toenaderingspogingen af tot hij met een opdracht komt aanzetten die Robin niet kan of wil afwijzen. Aline van Wijnen slaagt erin om hun relatie in levendige beschrijvingen en gevatte dialogen neer te zetten. Het verhaal leest heel vlot en is grappig. Robin en Max worden geloofwaardig beschreven op een manier die de verbeelding tart. In eerste instantie is het een heel luchtig boek dat regelmatig doet wegdromen. Dat luchtige wordt doorprikt op het moment dat duidelijk wordt dat een relatie tussen twee door het leven getekende mensen niet vanzelfsprekend is.

Liefde met gebruiksaanwijzing is feelgood van de bovenste plank met een lach en een traan. Aline van Wijnen maakt van Robin en Max levensechte mensen die zomaar je buren zouden kunnen zijn. Ze gaat dieper in op de rol van familie en vrienden, het vertrouwen dat verloren is gegaan door ingrijpende gebeurtenissen en de manier waarop beide hoofdpersonages daarmee omgaan. Het verwerken van verdriet en teleurstelling, met vallen en opstaan, de auteur wimpelt het niet af. Deze ernstige onderwerpen komen allemaal aan bod in deze roman en toch is het geen deprimerend boek, op geen enkel moment wordt het melig. De plot is zowel origineel als verrassend. Met spijt in het hart nadert het afscheid van Robin en Max met een unieke kijk in het aarzelende begin van hun leven samen. Bij het omslaan van de laatste bladzijde blijft de glimlach op je gezicht nog een tijdje zichtbaar. Was het maar zo eenvoudig dat je bij elke nieuwe relatie een handleiding kon krijgen die je regelmatig kon raadplegen, dat het niet zo eenvoudig is maakt dit boek op vermakelijke wijze duidelijk.

Feelgood waarin ernstige onderwerpen niet geschuwd worden, zorgen voor een oordeel van 4 sterren, net niet goed genoeg voor 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Aline van Wijnen
TITEL:Liefde met gebruiksaanwijzing
ISBN:9789401910514
UITGEVERIJ:Z&K
PUBLICATIE:Augustus 2017
UITVOERING:Paperback

Korte inhoud:

Mannen! Werden ze maar geleverd met een handleiding. Of een lieve helpdeskmedewerker. Of íéts. Aline van Wijnen beschrijft in Liefde met gebruiksaanwijzing op hilarische wijze hoe lastig de tweeëndertigjarige Robin het vindt om haar weg te vinden in haar werk, en vooral in de liefde. Want hoe leuk haar vlam Max ook is, hij is ook best wel ingewikkeld. Aline van Wijnen, die na het winnen van de Vriendin-schrijfwedstrijd debuteerde met Halsoverkop, brengt met Liefde met gebruiksaanwijzing opnieuw een heerlijke feelgoodroman.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.