Lijkbloem van Anne Mette Hancock was een debuut waar ik als fervent fan van de scandi thriller niet omheen kon, temeer omdat het in 2017 lange tijd de bestsellerlijst in Denemarken domineerde. Nu de recensie-exemplaren vlot binnenkomen, wordt mijn voornemen om nu echt toch eens minder tv te gaan kijken gemakkelijk te realiseren. Verre van een straf omdat lezen mij de rust in mijn hoofd geeft waar ik na ingrijpende gebeurtenissen op veel te korte tijd behoefte aan heb.

Anne Mette Hancock (1979) is journalist en schrijfster. Ze woont met haar gezin in Kopenhagen. Lijkbloem is haar debuutroman. (Bron A.W. Bruna)

De nieuwsgierigheid van onderzoeksjournaliste Heloise Kardan wordt geprikkeld door de brieven die ze ontvangt van de daderes van een moord in 2013. De gevluchte Anna Kiel, die sindsdien ondergedoken leeft in Frankrijk, wil de betrokkenheid van de vermogende Johannes Mossing, die zich door zijn rijkdom boven de wet stelt, aantonen. Brigadier Erik Schäfer ziet alsnog de kans om Anna op te kunnen pakken en de zaak af te sluiten. Verder ga ik niet uitweiden om spoilers te voorkomen.

Het boek is prettig om lezen maar boeit matig. Het verzandt te dikwijls in uitgebreide beschrijvingen en details die er niet toe doen. De dialogen zijn saai, de gesprekken dragen weinig bij aan het verhaal. Het heeft weinig tot geen thrillergehalte en doet eerder denken aan een misdaadverhaal.

De cover met het mes in een vrouwenhand spreekt dadelijk tot de verbeelding. De personages blijven afstandelijk, de verbanden tussen de hoofdpersonages ontwikkelen zich heel traag en missen diepgang. De auteur slaagt er niet in om een indringend thema tot een goede thriller uit te werken. Het verhaal kabbelt rustig verder vol tegenvallende, voorspelbare verhaalwendingen. Op het moment dat een zelfmoord moord blijkt te zijn, heeft de schrijfster de kans volledig laten liggen om het boek open te breken. Het einde is een thriller onwaardig en past beter in een feelgood roman. Lijkbloem stelt teleur op elk vlak: weinig spanning, geen actie, niet pakkend, te vlak, mist originaliteit.

Dit debuut heeft wekenlang op de Deense bestsellerlijsten gestaan, het waarom is mij volledig ontgaan. De verwachtingen waren hoog en zijn totaal niet ingelost. Voor wie op zoek is naar een ontspannen misdaadverhaal is het zeker aan te raden, fervente thrillerlezers die op zoek zijn naar spanning en actie kunnen dit boek beter niet op hun ongetwijfeld lange leeslijst zetten.

Een thriller die zo slecht is uitgewerkt, kan ik niet meer dan 2 sterren toekennen.

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op Thrillerlezers!

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Anne Mette Hancock
TITEL:Lijkbloem
ISBN:9789044635133
UITGEVERIJ:Prometheus
PUBLICATIE:Maart 2018
UITVOERING:Paperback in pdf
ORIGINELE TITEL:Ligblomsten
VERTAALD DOOR:Kor de Vries

Korte inhoud:

Journaliste Heloise Kaldan zit midden in een nachtmerrie: het artikel waar ze maanden aan heeft gewerkt blijkt gebaseerd op onjuiste bronnen, en de krant is in rep en roer. Te midden van dit alles ontvangt ze mysterieuze brieven van ene Anna Kiel, die al drie jaar wordt gezocht voor de moord op een jonge advocaat. In de brieven laat Anna Kiel doorschemeren dat ze Heloise kent, maar Heloise kan zich daar niets van herinneren.
Wanneer er nog een moord plaatsvindt, beginnen zowel de eigenzinnige politieman Erik Schäfer als Heloise in de oude zaak te graven. Heeft Anna Kiel opnieuw toegeslagen, of is er meer dan één moordenaar? Waarom leiden alle sporen in de zaak opeens naar Heloise? Is haar eigen leven in gevaar?
Lijkbloem is een originele en ijzersterke misdaadthriller over wraak, rechtvaardigheid en vergeving. Toen het boek in april 2017 in Denemarken verscheen, schoot het onmiddellijk naar de top van de Deense bestsellerlijsten, waar het maandenlang bleef staan.

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 verscheen