Lluìs-Anton Baulenas – De neus van Mussolini

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:19 augustus 2017
  • Berichtcategorie:Romans

Een herfstige zaterdag in augustus leent zich uitstekend om mijn mening op papier te zetten over het leesvoer van de afgelopen weken. Nu ik met een vervelende achillespeesontsteking te kampen heb en het wandelen noodgedwongen beperkt wordt tot een viertal km. heb ik meer tijd over om te lezen. Hoog tijd dus om de blog verder bij te werken. In dit artikel is De neus van Mussolini van Lluìs-Anton Baulenas aan de beurt. Met dit boek voeg ik Spanje toe als bestemming op mijn leesreis rond de wereld.

Lluìs-Anton Baulenas is een Catalaans romanschrijver, vertaler, dramaturg, en voormalig leraar. Hij debuteerde als schrijver van toneelstukken waaraan hij zelf meewerkte als regisseur en acteur. Daarna heeft hij zich toegelegd op het schrijven van romans. De neus van Mussolini is het derde in de rij die vertaald is naar het Nederlands. In 2008 kreeg hij voor dit boek de Sant-Jordi prijs.

Dit boek speelt zich af in de jaren twintig van de vorige eeuw ten tijde van de dictatuur van Primo de Rivera. In communistische kringen worden plannen gesmeed om de dictator te vermoorden, naar het voorbeeld van de aanslag op Mussolini in Italië, De aanslag mislukt, de Italiaanse dictator wordt aan zijn neus verwond, de verwijzing naar de titel van dit boek. Berta Panatis is gewonnen voor het communistische ideaal en krijgt de opdracht een aanslag te plegen op Primo de Rivera. Ze moet haar leven in Barcelona opgeven en trekt zich samen met haar vader Albert terug op een afgelegen hoeve in Biribil, een klein dorpje in de Pyreneën. Bij aankomst stuurt ze een telegram naar haar kameraden en wacht op het verlossende telegram met de boodschap dat ze in actie mag komen.  Aanvankelijk slagen vader en dochter erin om een comfortabel leven te leiden met haar spaargeld. Het verlossende telegram laat echter op zich wachten, stilaan vervallen ze in extreme armoede. Toch blijft Berta zich vastklampen aan haar ideaal en proberen ze hun hoofd boven water te houden. Hun enige sociale contact bestaat uit bezoekjes van Berta aan het postkantoor. Zo ontwikkelt zich een vriendschap met Carlota, die een verhouding heeft met de adellijke Joacquim Xernac.

De schrijver is erin geslaagd om een boeiend verhaal uit te werken tegen de achtergrond van de dictatuur en de beurscrash in New York. De vriendschap van twee verschillende vrouwen die toch wat afstandelijk blijft? staat centraal. Berta en Carlota zoeken voorzichtig toenadering tot elkaar in een dorp waarin zij buitenstaanders zijn en blijven. De veranderingen op nationaal en internationaal vlak hebben ook hun invloed op het rustige bergdorp en haar bewoners. Baulenas werkt een apotheose uit die heel verrassend is, waardoor deze roman een onverwacht en spannend einde kent.

Het boek is niet echt een hoogvlieger te noemen, toch loonde het de moeite om de tijd te nemen om het uit te lezen. Als eindoordeel kom ik uit bij 3,5 sterren, naar boven afgerond 4 sterren dus.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Lluìs-Anton Baulenas
TITEL:De neus van Mussolini
ISBN:9789044964271
9789056723682
UITGEVERIJ:Signatuur
PUBLICATIE:April 2011
UITVOERING:Ebook
Hardcover
ORIGINELE TITEL:El nas de Mussolini
VERTAALD DOOR:Pieter Lamberts
Joan Garrit

Korte inhoud:

Jaren twintig, Catalonië: een jonge vrouw met grootse idealen neemt de opdracht aan om de heersende dictator, generaal Primo de Rivera, te vermoorden. Met een pistool, wat geld en haar vader (ook een activist maar van het meer twijfelende soort) trekt ze zich terug in een gehucht in de Pyreneeën om het gecodeerde telegram met definitieve instructies af te wachten. Maar de jaren gaan voorbij en het telegram komt niet. Alleen en geïsoleerd en in abjecte armoede levend, klampt Berta zich vast aan haar idealen als een soort overlevingsmechanisme. Ze leert een jonge, free-spirited vrouw kennen die een gecompliceerde verhouding heeft met een van de hoge politieke bazen in de regio. De vriendschap (de enige die Berta heeft) die zich tussen de twee ontwikkelt, leidt uiteindelijk naar een verrassend slot.

De neus van Mussolini geeft prachtig inzicht in de geest van iemand die bereid is te doden voor de goede zaak. Nooit eerder is een idealist zo op de proef gesteld als deze Berta Panatis, die in een claustrofobische, neerdrukkende spiraal raakt van al het wachten en alle twijfels die ze niet kenbaar kan maken, want ze is daar immers op een geheime missie. Tegelijkertijd creëert Baulenas op meesterlijke wijze een intrige rondom een aantal personen uit het dorp.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.