Een actuele ‘Macbeth’ van Jo Nesbø

Macbeth van Jo Nesbø is een boek waar ik al heel lang naar uitgekeken heb. Razend benieuwd was ik naar de manier waarop mijn favoriete Noorse schrijver de tragedie van Shakespeare een modern jasje aanpaste. De verwachtingen had ik heel laag gehouden omdat ik moeilijk kon inschatten of het mij wel zou bekoren. Ik wil jullie al wel verklappen dat dit boek me de kans gaf om Macbeth ,waar ik al zoveel over gehoord en gelezen had, grondig en in begrijpelijke taal te leren kennen.

 

 

Jo Nesbø (Oslo, 1960) geldt als de belangrijkste en populairste misdaadauteur van Noorwegen. Voor hij zich op het schrijven ging richten, was hij profvoetballer en beurshandelaar. Naast schrijver is hij popmuzikant, componist en wereldreiziger. Hij schrijft kinderboeken met Dr. Proktor in de hoofdrol. Hij schreef ook vier kinderboeken in de populaire Dr. Proktor-serie, waarvan het eerste deel, Dr. Proktors schetenpoeder, in 2007 werd gepubliceerd. Nesbø schreef ook een aantal standalones, waaronder De zoon  (Sønnen, 2014). In 2014 kondigde Nesbø een nieuwe thrillerserie aan onder het pseudoniem Tom Johansen. Uiteindelijk is de serie onder zijn naam met Blod på snø  (Bloed op sneeuw) gestart. In zijn boeken schuwt Nesbø het geweld en de gruwelijkheden niet. Zijn verhalen zijn harder, donkerder en rauwer dan de meeste andere Scandinavische thrillers. Thrillerliefhebbers kennen hem vooral van de serie rond Harry Hole, waarvan de 11 delen naar het Nederlands zijn vertaald. Zijn werk werd talloze malen genomineerd en bekroond. In 2013 ontving hij de Noorse Peer Gynt Prize voor zijn werk en inzet, en de internationale betekenis ervan voor Noorwegen. Macbeth is veruit het meest bloedige en gewelddadige verhaal dat hij tot nu toe uitgebracht heeft en is geïnspireerd door de tragedie van William Shakespeare.

Al meer dan 400 jaar worden de toneelstukken van Shakespeare opgevoerd, gelezen en herverteld. Oorspronkelijk werd het Hogarth Shakespeare Project in 1917 werd het door Virginia en Leonard Woolf in het leven geroepen. In 2012 werd Hogarth gelanceerd in Londen en New York en worden hervertellingen gepubliceerd door succesvolle auteurs. De serie startte in oktober 2015 en wordt gepubliceerd in verschillende landen.

‘Hij keek naar het vaandel met het motto van SWAT onder een rode, vuurspugende draak. Trouw en broederschap, gedoopt in vuur, verenigd in bloed.’

Macbeth is een hervertelling van de bloedige tragedie vol corruptie, geweld, loyaliteit en wraak. Jo Nesbø schetst een wereld vol machtswellustige mensen die beheerst wordt door drugs. Het boek staat bol van nietsontziend geweld, beschreven in bloederige details. De personages worden uitstekend geschetst, de (machts)verhoudingen worden heel duidelijk omschreven. De auteur is er zeker in geslaagd om actuele thema’s te verwerken, de motieven voor de misdaden over te brengen en een gezonde portie spanning eraan toe te voegen. Het is een crime noir van het zuiverste water waarin de verhaallijn van het origineel meesterlijk bewerkt is. Nesbø heeft er onmiskenbaar zijn eigen stempel op gedrukt, beknopte beschrijvingen worden afgewisseld door rake dialogen en zijn talent voor psychologisch inzicht komt het boek ten goede. Het is een absolute aanrader voor lezers die weinig belang hechten aan de geloofwaardigheid van een boek, fictie van de bovenste plank met een gezonde korrel zout te nemen.

Een toneelstuk hervertellen in een boek vol actuele thema’s, verdient 5 sterren.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jo Nesbø
TITEL:Macbeth
ISBN:9789038801124
UITGEVERIJ:Nijgh & van Ditmar
PUBLICATIE:April 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Macbeth
VERTAALD DOOR:Annelies de Vroom

Korte inhoud:

Een donker, vervallen, corrupt fabrieksstadje in het Schotland van de vroege jaren 70. Een politiemacht die worstelt met een aanhoudend drugsprobleem. De illegale handel wordt beheerst door twee drugsbaronnen en één van hen – een meester in manipulatie genaamd Hecate – heeft connecties met de allermachtigsten, en is niet bang deze tegen elkaar uit te spelen.
Centraal aan Hecates sluwe plan ligt de geleidelijke manipulatie van inspecteur Macbeth: hoofd van het SWAT-team en behoorlijk paranoïde en vatbaar voor geweld. Wat volgt is een meeslepend verhaal van liefde en schuld, politieke ambitie en hebzucht, langs de donkerste hoekjes van de menselijke natuur.
In Jo Nesbø’s Macbeth barst de strijd los tussen de ambities van een corrupte politieman en zijn loyale collega’s, tussen een met drugs doordrenkte onderwereld en de greep van jeugdvriendschappen. Bereid je voor op een zinderende rit door de donkerste tunnels van de mensheid!

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#34 Lees een boek met een naam in de titel
#36 Lees een hervertelling van een sprookje of een legende

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.