Wie trekt er aan de touwtjes in ‘Marionet’ van Daniel Cole

Na een reactie op een oproep om een keer een recensie te schrijven voor de Thrillerlezersblog viel mij de eer te beurt om Marionet van Daniel Cole te lezen. Ik heb ervan gesmuld maar laat me niet op de zaken vooruitlopen.
Uiteraard is deze recensie ook hier terug te vinden, mits een paar aanpassingen aan hun vormgeving. Zoals het er nu uitziet ga ik een nieuw avontuur tegemoet als recensent voor een kritisch publiek, leuk en spannend tegelijk.

De Britse Daniel Cole (1983) werkte als dierenredder bij de RSPCA en als ambulancier. Hij heeft vorig jaar zijn eerste stappen gezet in de thrillerwereld. Met zijn debuterende thriller, Ragdoll, stond hij wekenlang op de bestsellerlijsten. De rechten werden aan meer dan 30 landen verkocht en het boek wordt verfilmd voor tv. Marionet is het tweede deel in de William Fawkes reeks.

In Marionet wordt al snel duidelijk dat Daniel Cole na zijn spannende debuut nog meer spanning en gruwelijke moorden in petto heeft. Als in New York onder Brooklyn Bridge twee slachtoffers worden aangetroffen die een gelijkenis vertonen met de Lappenpopmoorden met het enige verschil dat in hun borst de woorden Lokaas en Pop gekerfd zijn, wordt de hulp van Emily Baxter door de NYPD, special FBI agent Elliot Curtis en special CIA agent Damien Rouche ingeroepen. Ze wordt gedetacheerd naar de VS,  er ontwikkelt zich een vast patroon van moorden in de VS waarop korte tijd later in Groot-Brittannië twee slachtoffers vallen. Ze volgen verschillende pistes om de dader op te sporen terwijl ze constant tussen New York en Londen reizen. Er volgen nog een aantal misdaden, die ondertussen de Azazelmoorden genoemd worden. Daniel Cole omschrijft het in het kort aan het begin van hoofdstuk 15:

… Dus, als “Azaz Hebreeuws is voor “macht” en als “El” vertaald moet worden met “god”, zou je kunnen stellen dat “Azazel”, in die volgorde, zoveel betekent als “macht over god”…

Als ze in Times Square Church een afschuwelijke, weerzinwekkende massamoordscène aantreffen, wordt duidelijk dat ze met een manipulatieve dader te maken hebben. Het wordt een race tegen de klok om te voorkomen dat er veel slachtoffers vallen in Londen. William Fawkes oftewel Wolf schittert door afwezigheid, vlak voor de arrestatie van de verdachte in hun vorige zaak met de noorderzon verdwenen nog altijd spoorloos is.

Hoewel het verhaal heel onrealistisch is, niet abnormaal in een fictieve thriller, weet de auteur de aandacht constant vast te houden door de ene verrassende verhaalwending na de andere en bouwt de spanning bloedstollend op. De moordscènes worden minutieus en in alle gruwelijke details beschreven, de plaatsbeschrijvingen zijn levensecht. Het boek vereist concentratie door de snelle opeenvolging van de misdaden en de ontwikkelingen in het opsporen van de dader. Het hoofdpersonage maar ook de andere personages worden psychologisch goed geschetst met de nodige aandacht voor indringende gebeurtenissen die hen gevormd hebben.

Een absolute aanrader voor lezers die niet terugschrikken voor weerzinwekkende moordscènes en bloedstollende spanning. Ondertussen heb ik gelezen dat er hard gewerkt wordt aan een derde boek, alweer iets om reikhalzend naar uit te kijken.

Kortom het is een thriller van hoogstaand niveau met de nodige dosis spanning, goed genoeg om vijf sterren toe te kennen of moet ik voor de Thrillerlezersblog vijf kraaien zeggen.

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op Thrillerlezers!

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Daniel Cole
TITEL:Marionet
SERIE:William Fawkes 02
ISBN:9789024576012
UITGEVERIJ:Luitingh-Sijthoff
PUBLICATIE:Februari 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Hangman. Ragdoll Book 2
VERTAALD DOOR:Josee Koning

Korte inhoud:

Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, en met het woord LOKAAS in de borst gekerfd. Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu staat het woord POPPEN op de borst. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 verschenen is

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.