Meer dan zomaar een spannend boek onder de Middernachtzon van Jo Nesbø

De keuze voor Middernachtzon van Jo Nesbø kwam vooral door de onvergetelijke indruk die dit natuurfenomeen op mij gehad heeft op de Lofoten en de Hurtigruten. Het behoorde ook tot de selectie boeken die ik gemaakt had voor de reis waar ik niet aan toegekomen ben. Hoog tijd dus dat ik er wat tijd voor uittrok.

Jo Nesbø (1960) is één van de succesvolste Noorse auteurs, vooral bekend van zijn boeken rond de aan drank verslaafde Harry Hole en kinderboeken met Dr. Proktor in de hoofdrol. Hij is ook muzikant bij de Noorse band Di Derre. Middernachtzon kan gezien worden als een vervolg op Bloed op sneeuw.

Jon heeft een opdracht voor zijn gangsterbaas De Visser, die het imperium van Mr. Hoffmann overgenomen heeft na diens dood, niet uitgevoerd. Hij vlucht om zijn leven te redden naar Finnmark en laat zich daar Ulf noemen. Jo Nesbø neemt ons mee naar het hoge noorden van Noorwegen waar de zon nooit ondergaat. Hij weet de mythische kracht van de middernachtzon te vatten in dit boek, een natuurfenomeen dat zijn gelijke niet kent.  De eenzaamheid van de vidda (naar het Nederlands vertaald: plateau of hoogvlakte), de gesloten gemeenschap van het Læstadiaanse geloof, de leefomstandigheden van de Sami, de hulp van een vrouw en haar zoon en natuurlijk ook de spanning om de achtervolgers te vlug af te zijn zorgen voor een unieke mix die van dit boek meer maken dan zomaar een thriller.

Jo Nesbø bewijst met Middernachtzon dat hij een fantastisch verhalenverteller is. De sfeer, de mooie beschrijvingen van landschap en omgeving met een vleugje suspense maken het boek compleet anders dan zijn vorige boeken. Vooral om deze redenen krijgt het boek 4 sterren, het mist net dat beetje om een 5 sterren boek te zijn.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jo Nesbø
TITEL:Middernachtzon
ISBN:9789023499985
UITGEVERIJ:Cargo
PUBLICATIE:Februari 2016
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Mere blod
VERTAALD DOOR:Annelies de Vroom

Korte inhoud:

Jon is op de vlucht. Sinds hij een van Oslo’s beruchtste drugsbazen heeft belazerd weet hij dat zijn leven op het spel staat. Hij duikt onder in een afgelegen bergdorp in het noordelijkste puntje van Noorwegen, daar waar de zon nooit ondergaat. In de kleine, gelovige gemeenschap wint hij het vertrouwen van Lea en haar zoontje Knut, die hem van een geweer en eten voorzien. Jon trekt zich terug in een hut in de bossen en wacht op wat komen gaat. Maar de middernachtzon drijft hem langzaam tot waanzin. En zijn belagers zijn hem op het spoor…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.