Onbeantwoorde vragen in ‘Moord onder vrienden’ van Maria Ernestam

Met Moord onder vrienden van Maria Ernestam ben ik nog eens de boekenkast ingedoken om een exemplaar van onder het stof uit te halen. Eindelijk nog eens een papieren boek in handen met een auteur waarvan ik nog niets gelezen heb.

Maria Ernestam (Uppsala, 1959) studeerde Engelse literatuur en wiskunde aan de universiteit. Na haar studies werkte ze als journaliste en heeft voor haar carrière 11 jaar in Duitsland gewoond en gewerkt. Momenteel woont ze met haar gezin in Stockholm. In 2005 verscheen haar eerste roman, Moord onder vrienden is één van de tien romans die tot nu toe van haar uitgegeven zijn, waarvan er slechts vier naar het Nederlands zijn vertaald.

In tegenstelling tot wat de titel en de korte beschrijving op de achterflap doen vermoeden gaat het hier niet om een thriller maar om een roman. De openingszin prikkelt de nieuwsgierigheid:

‘Het idee voor Cleopatra”s Kam kreeg ze waarschijnlijk toen haar baas haar vertelde dat hij geen behoefte meer had aan haar diensten.’

Wat volgt is hoe Mari’s idee vaste vorm krijgt na overleg met haar beste vrienden Anna en Fredrik. Ze richten Cleopatra’s Kam op, een bedrijf dat hulp wil bieden aan iedereen die daaraan behoefte heeft. Groot is hun verbazing wanneer Anna’s buurvrouw Elsa hen vraagt om haar man te vermoorden. Na jaren mishandeling wil ze haar leven terug en is ze bereid een aanzienlijk bedrag uit te betalen.

In de loop van het boek blijven de bezigheden van hun bedrijfje heel vaag. De nadruk ligt op de drie vrienden die diepzinnige dialogen voeren en gebukt gaan onder een ongelukkige jeugd en de gevolgen die nog steeds bepalend zijn in hun levenn. Mondjesmaat laat Ernestam wat informatie los door in te gaan op de psyche van de hoofdpersonages maar net niet ver genoeg. Aan sommige gebeurtenissen wordt de nodige aandacht besteed terwijl andere relevante zaken amper of niet aan bod komen. Daardoor raak je af en toe de draad kwijt en blijf je aan het einde met teveel open vragen zitten. Soms wordt je overvallen door aspecten van de personages waar verder geen knoop aan vast te maken is en die later opnieuw opgenomen worden maar niet voldoende uitgediept worden. De plot kan wel verrassend genoemd worden, het boek is vlot leesbaar. Het boek laat je wat vertwijfeld achter, de inhoud blijft niet echt hangen omdat het allemaal wat warrig is.

Vooral door de onopgeloste vragen en het onvoldoende uitdiepen van de personages, stijgt Moord onder vrienden niet boven de middelmaat uit, wat uitmondt in een beoordeling van 3 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Maria Ernestam
TITEL:Moord onder vrienden
ISBN:9789044513660
UITGEVERIJ:De Geus
PUBLICATIE:Augustus 2009
UITVOERING:Paperback
ORIGINELE TITEL:Kleopatras kam
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Als Mari haar baan kwijtraakt, richt ze samen met haar vrienden Anna en Fredrik een bedrijfje op dat tot doel heeft mensen te helpen bij hun problemen. Hun opdrachten zijn van zeer uiteenlopende aard: van juridisch advies tot huishoudelijke hulp. Dan krijgen ze een wel heel vreemde vraag: Anna’s buurvrouw Elsa vraagt hun haar man te vermoorden omdat hij haar mishandelt. Elsa heeft er veel geld voor over …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.