Wandelen in Oslo over de Karl Johans gate en Grünerlokka langs de Akerselva tot Grønland

Vandaag is het een stralende zondag, Oslo baadt in het zonlicht. We nemen de metro naar het centrum van de stad. Het eerste gedeelte daalt de tramlijn stevig langs veel groen en mooie woonwijken. Af en toe laat de Oslofjord zich zien, vlak voor Majorstuen gaat de metro ondergronds, stilaan naderen we de drukkere stad. Aan het centraal station stappen we uit, voor we aan de stadswandeling beginnen willen we eerst het operagebouw bezoeken.

Het gebouw is een knap staaltje architectuur met een hellend dak waar je helemaal naar boven kan lopen. Even duikt de zon weg achter grijze wolken waar een paar druppels uitvallen, boven is het tamelijk frisjes maar toch blijven we hier een tijdje rondhangen. Op het dak van het operagebouw valt echt op dat Oslo een stad is vol ontwikkeling, we tellen maar liefst 13 bouwkranen in de directe omgeving. De tijd is aangebroken om de stad in te trekken, de zon is beginnen schijnen en warmt ons al snel op. Aan het Stortinget, het parlementsgebouw op de Karl Johans gate, doen we een terrasje. De ideale plaats om even te genieten van een drankje en lekker mensen te kijken, de winkels zijn gesloten toch is het hier gezellig druk. Aan het einde van de Karl Johans gate gaan we even een kijkje nemen aan het koninklijk paleis. We wandelen een stukje door het Slottsparken, Tilly wil een kijkje gaan nemen bij Schrøders restaurant, het favoriete bruine café van Harry Hole uit de boeken van Jo Nesbø. Het ziet eruit zoals beschreven staat, toch maar even binnen een kijkje gaan nemen om de sfeer op te snuiven. Het is een eenvoudig ingericht restaurant met een kleine kaart, aangezien we een beetje honger beginnen te krijgen, bestellen we de specialiteit van het huis, een hamburger.

Na de eenvoudige maaltijd gaan we verder op weg tot aan de Gamle Aker kirke, het oudste stenen gebouw in Oslo. We kunnen het niet laten om even over het kerkhof te lopen, hier rusten de doden in vrede tussen het groen en de bomen. Aan de kerk staat een steen waarop gegrift staat dat het nog 683 km over de Olavsroute tot Trondheim is. In Trondheim hebben we een stukje van de pelgrimsroute gedaan, hier volgen we even het pad aan het begin. Aan de Akerselva loopt een mooi wandelpad, de bewoners genieten van hun vrije dag om samen met vrienden of familie, actief of minder actief te genieten van het mooie weer aan de waterkant. Een rustige omgeving in de Noorse hoofdstad, we rusten even uit op een bankje in de schaduw.

In Grønland komen we in een andere wereld terecht, hier zijn de meeste winkels open en heerst een gezellige bedrijvigheid. We nemen de metro terug en rijden terug naar het hotel. Nog even een stevige klim van de halte naar het hotel, voorbij het skimuseum. Op het terras vinden we nog een plaatsje in de zon om te genieten van de laatste avond in dit mooie land. Stilaan wordt het later, het zonlicht zet de hemel in een roze gloed, stilaan wordt het tijd om naar onze kamer te gaan. Nog even wat lezen en foto’s bekijken, onze blik wordt regelmatig naar buiten gericht. We beseffen dat aan onze droom stilaan een einde komt, morgen wacht de ferry naar Duitsland.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.