Persoonlijke dreiging in ‘Het slechte pad’ van Robert Galbraith

Het slechte pad van Robert Galbraith is het voorlopig laatste en naar mijn mening beste deel met seriepersonage Cormoran Strike. Dat geeft me de kans om een nieuwe serie af te vinken op mijn te lezen lijst, het boek heeft me een paar uur puur leesplezier opgeleverd. Ik ben benieuwd wanneer het volgende deel wordt uitgegeven en in de Nederlandse vertaling beschikbaar is. Zelfs J.K. Rowling bewijst dat een succesvolle jeugdboekenreeks geen garantie is op succes, zeker omdat ze voor deze boeken een pseudoniem gebruikt.

J.K. Rowling heeft na de Harry Potter reeks onder het pseudoniem Robert Galbraith een aantal boeken op de markt gebracht voor volwassenen. De detectivereeks met Cormoran Strike bestaat op dit moment uit 3 delen, aan een vierde boek zou volgens de auteur hard gewerkt worden. Het slechte pad is het derde en voorlopig laatste uitgegeven en vertaalde deel.

Robert Galbraith blijft met Het slechte pad trouw aan de stijl en de kenmerken van de detectiveroman. Het accent ligt meer op het privéleven van Cormoran en zijn assistente Robin Ellacott, gekoppeld aan de zoektocht naar de dader van een persoonlijke dreiging. De beide hoofdpersonages staan op een cruciaal punt in hun leven, de dader hypothekeert hun toekomstplannen compleet. Om die reden is dit boek meer dan zomaar een detective, de hoofdrol is weggelegd voor de hoofdpersonages, die na het lezen van de vorige delen, geen onbekenden meer zijn.

De karakters van de hoofdpersonages worden goed uitgewerkt en beschreven, vooral Strike wordt een gewone man met een klein hart. Met de uitgebreide plaatsbeschrijvingen lijkt het alsof je samen met hen door de straten loopt, alles vanuit hun standpunt waarneemt, hun angsten en twijfels kan voelen. De hoop op een goede afloop neemt toe naarmate het aantal pagina’s afneemt, de met mate opgebouwde spanning eindigt met een verrassende plot. De indruk ontstaat al snel na het dichtslaan van het boek dat de auteur er snel een einde aan wilde maken, er blijven heel wat losse vragen onbeantwoord. Hopelijk komen die nog aan bod in een volgend deel, waar momenteel druk aan gewerkt wordt.

De schrijfster bewijst dat ook zij moet evolueren in het schrijven van detectives, een heel ander publiek heeft heel andere behoeften en verwachtingen. Ze slaagt daar met haar talent heel goed in, dit voorlopig laatste deel is het beste met het seriepersonage Cormoran Strike.

Voor liefhebbers die houden van een echte whodunit en niet op zoek zijn naar bloedstollende spanning of afschuwwekkende moordscènes is Het slechte pad een absolute aanrader.

In dit boek worden de personages levensecht neergezet, daardoor krijgt het een eindbeoordeling van 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Robert Galbraith
TITEL:Het slechte pad
SERIE:Cormoran Strike 03
ISBN:9789402305524
UITGEVERIJ:Boekerij
PUBLICATIE:April 2015
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Career of evil
VERTAALD DOOR:Sabine Mutsaers

Korte inhoud:

Detective Cormoran Strike en zijn assistent Robin Ellacott staan voor een nieuw mysterie, en op een kruispunt in hun leven.
Als Robin Ellacott een mysterieus pakket opent, krijgt ze de schrik van haar leven: in de doos zit een afgehakt vrouwenbeen. Haar baas, privédetective Cormoran Strike, is niet zozeer verrast, maar meer op zijn hoede. Er zijn vier mensen uit zijn verleden die hij in staat acht tot zo’n gruwelijke daad.
De politie heeft al snel een van hen als verdachte aangemerkt, maar Strike denkt dat ze de verkeerde hebben. Dus besluit hij met Robin te graven in de duistere achtergrond van de andere drie. De dader laat dat echter niet op zich zitten.

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#1 Lees een dik boek
#14 Lees een boek dat al heel lang in je kast staat
#48 Lees een boek van een auteur met pseudoniem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.