Een macaber poppenspel in ‘Ragdoll’ van Daniel Cole

Ragdoll van Daniel Cole trok mijn aandacht toen ik het in verschillende lezerscommunities telkens de revue zag passeren. Toen bekend werd dat zijn tweede boek in februari gepubliceerd werd, was het tijd om dit opmerkelijke debuut van de stapel te halen.

De Britse Daniel Cole (1983) werkte als ambulancebroeder. Ragdoll, zijn thrillerdebuut, maakte van Cole op slag een succesvol auteur. De rechten werden aan meer dan 30 landen verkocht en het boek wordt verfilmd voor tv.

In het eerste hoofdstuk wordt door de jury het oordeel geveld over de verdachte van de Crematiemoorden. William Fawkes, bijgenaamd Wolf en rechercheur bij de MET, heeft als getuige het ganse proces bijgewoond en staat versteld over de uitspraak. Tijdens een vrij weekend wordt hij door zijn collega Simmons opgebeld om naar een plaats delict te gaan vlakbij zijn flat. In een appartement wordt een lichaam aangetroffen dat is samengesteld met lichaamsdelen van 6 slachtoffers en met grove steken is aaneengenaaid tot een macabere lappenpop. Al snel wordt duidelijk dat het hele team een tandje zal moeten bijzetten om deze gruwelijke puzzel op te lossen. Tot overmaat van ramp krijgt Andrea Hall, de ex van Wolf en journaliste, een lijst toegestuurd met de namen van nieuwe slachtoffers en de data van de geplande moorden. Met de hete adem van de media en het publiek in de nek staat er een enorme druk op de leden van de afdeling Moordzaken en Zware Criminaliteit; Wolf, Emily Baxter, Alex Edmunds, die pas is overgeplaatst, Simmons, Saunders, Finlay Shaw en zeker op commissaris Vanita. De rechercheurs gaan een race tegen de klok aan om de plannen van de moordenaar te stoppen maar kunnen niet voorkomen dat er nog slachtoffers vallen. Tegelijkertijd moeten ze ook de slachtoffers van de lappenpop identificeren en hopen ze daar de nodige aanknopingspunten te vinden om de dader op te pakken voor de laatste persoon op de lijst vermoord wordt.

Daniel Cole schuwt de gruwelijke details niet, de moorden volgen mekaar in een razend tempo op. Af en toe is het moeilijk de draad vast te houden omdat er teveel dingen tegelijk gebeuren, wat voor de nodige verwarring zorgt. Of dit door de vertaling komt of toe te schrijven is aan de auteur zelf is moeilijk uit te maken. De spanning wordt steeds meer opgebouwd door de een na de andere bloedstollende verhaalwending en resulteert in een verrassende, gewelddadige apotheose. Hij verstaat de kunst om de aandacht vast te houden en aan het boek te kluisteren. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl met gedetailleerde, huiveringwekkende beschrijvingen. De foto op de cover verwijst heel duidelijk naar de macabere lappenpop. Hoewel het verhaal ongeloofwaardig overkomt, is het een uitstekende thriller. Als debuut kan het tellen, Daniel Cole is een schrijver die in het oog moet gehouden worden.

Vooral vanwege de verwarring hier en daar, is het geen absolute top wat resulteert in 4 sterren.

Het boek is zeker een aanrader voor lezers die houden van een heel spannende misdaadthriller. Zeker geen boek voor zachte zieltjes door de weerzinwekkende detailbeschrijvingen.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Daniel Cole
TITEL:Ragdoll
SERIE:William Fawkes 01
ISBN::9789024574995
UITGEVERIJ:Luitingh-Sijthoff
PUBLICATIE:Februari 2017
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Ragdoll
VERTAALD DOOR:Roelof Posthuma

Korte inhoud:

In een appartement wordt een lichaam gevonden, samengesteld uit zes verschillende lijken en in elkaar genaaid tot een gruwelijke lappenpop. Wie doet zoiets, en waarom? Terwijl rechercheur Wolf met zijn collega’s achter de identiteit van de slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw van de uitdagende moordenaar een lijst toegestuurd met zes nieuwe namen en de data waarop deze mensen zullen worden vermoord. Zal het Wolf lukken om, terwijl de wereld toekijkt, de moordenaar tijdig te pakken?

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#6 Lees een eerste deel uit een serie
#20 Lees een doorbraakboek van een bekend auteur

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.