Sarah Lark – Het land van belofte

Spannend, ik mag de spits afbijten. Mijn eerste recensie op deze blog over Het land van belofte van Sarah Lark. Dit boek was de ideale afleiding tijdens het maken van de blog. Een goede tegenpool voor al dat denk- en schrijfwerk.

Het is een jaar van primeurs, dit jaar heb ik mij voor het eerst ingeschreven voor de Hebban reading challenge. Ik heb me voorgenomen om 50 boeken te lezen en het lijkt erop dat me dat gaat lukken.

De wereldreis brengt me deze keer naar Nieuw-Zeeland, ondertussen heb ik al lezend echte pareltjes ontdekt. Dit boek verdient zeker een stop op die reis, licht verteerbaar en vlot geschreven.

Sarah Lark is het pseudoniem van Christiane Gohl, ze studeerde geschiedenis en literatuur. Door haar werk als reisgids in Nieuw-Zeeland kwam ze onder de indruk van het land en haar volk. Haar liefde voor het land komt duidelijk naar voor in dit boek waarmee ze debuteert als Sarah Lark. Haar debuut mag je zeker geslaagd noemen in het genre en is het eerste van een trilogie over twee vrouwen die naar Nieuw-Zeeland emigreren  om daar een nieuw leven op te bouwen.

Het verhaal begint in 1852 in Engeland met Helen en Gwyneira die een gewaagde keuze maken door naar een onbekend land te emigreren. Deze twee vrouwen vormen de spil van het verhaal hoewel ze allebei een andere achtergrond hebben. Het blijkt de basis te zijn om de tegenstellingen tussen arm en rijk en de leefomstandigheden van de maori’s, de walvisvaart, de zeehondenjacht en de goudvelden mooi te verweven in een ontspannend boek. Nieuw-Zeeland wordt heel knap beschreven, het is dan nog een Britse kolonie waar heel weinig Europeanen wonen met grotendeels onontgonnen gebied en een ongerept landschap. De maori’s hebben schijnbaar een goede band opgebouwd met de kolonisten maar hun relatie begint barsten te vertonen. Hun levenswijze staat mijlenver van die van de emigranten, wat heel subliem verweven wordt in het ganse verhaal. De auteur getuigt van een grondige voorbereiding met gedegen kennis over het land, zo slaagt ze erin een open standpunt in te nemen.

De vrouwen zijn dikwijls alleen en voelen zich eenzaam maar de hoofdrolspeelsters vinden een manier om daarmee om te gaan. Er wordt van hen verwacht om voor nageslacht te zorgen en het huishouden draaiende te houden. Ze treden vaak op als bemiddelaar als er onenigheden zijn binnen hun gezin. Centraal in het verhaal staat de vete tussen de mannen van Helen en Gwyneira, die ze het hoofd bieden door een stiekeme vriendschap. Hun vriendschapsband geeft hen veel troost, zekerheid en steun op moeilijke momenten.

Dit is een prachtige roman over het leven van twee vrouwen die hun verwachtingen een voor een zien wegsmelten als sneeuw voor de zon, desondanks wordt Nieuw-Zeeland een echte thuis. De vlotte schrijfstijl zorgt voor een ongecompliceerd verhaal waar je heerlijk bij kan wegdromen. Het wordt nooit echt zeemzoet, zoals aanvankelijk wel gevreesd. Dit is het eerste boek dat ik las van Sarah Lark maar haar naam zal ik zeker onthouden als ik op zoek ga naar vakantielectuur of als ik iets wil lezen waar ik niet altijd geconcentreerd moet zijn. Voor de liefhebbers van dit genre zeker een aanrader.

Van mij krijgt het 3,5 sterren, naar boven afgerond wordt dat vier sterren.

 

 

BOEKGEVENS

AUTEUR:Sarah Lark
TITEL:Het land van belofte
SERIE:Kiward Station 01
ISBN:9789032513450
UITGEVERIJ:De fontein
PUBLICATIE:Oktober 2012
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Im Land der weißen Wolke
VERTAALD DOOR:Jolanda te Lindert

Leesfragment

Nieuw-Zeeland trilogie:
Deel 1 : Het land van belofte
Deel 2: Het lied van de wolken
Deel 3: De roep van het land

Korte inhoud:
Londen, 1852. Twee vrouwen, de adellijke Gwyneira en de jonge gouvernante Helen, gaan aan boord van een schip dat hen naar Nieuw-Zeeland en een betere toekomst moet brengen. Gwyneira zal trouwen met de zoon van een rijke landeigenaar, de erfgenaam van een grote schapenboerderij. Maar waarom heeft haar vader toegestemd in een huwelijk met een man die niet van hoge adel is? Helen heeft zich na een briefwisseling verloofd met een Nieuw-Zeelandse boer, maar de man die ze ontmoet lijkt in niets op het beeld dat ze zich had gevormd uit zijn brieven… Als blijkt dat hun nieuwe echtgenoten verwikkeld zijn in een zich al jaren voortslepende vete, besluiten de twee vrouwen hun vriendschap geheim te houden – een vriendschap die het lot van drie generaties zal bepalen. ‘Het land van belofte van Sarah Lark is een meeslepende roman over de lotgevallen van twee families die onverbrekelijk verbonden blijken.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.